Vojvodina: Značajan potencijal za proizvodnju i izvoz briketa i peleta

Bez autora
Sep 03 2013

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević-Bajić razgovarala je sa direktorima fabrika za proizvodnju peleta i briketa o mogućnostima izvoza ovih proizvoda na tržište zemalja Evropske unije. Proizvodnja peleta i briketa iz agrobiomase i drvne biomase veliki je potencijal Vojvodine i u tom pravcu treba razvijati poslovanje. Prvi koraci koje je Sekretarijat načinio u pravcu potenciranja proizvodnje i potrošnje biomase, a čiji efekti ne mogu biti brzo vidljivi, odnose se na usmeravanje podsticajnih sredstava ka stvaranju najpre domaćeg tržišta. Reč je o toplanama, socijalnim ustanovama, školama i drugim budžetskim ustanovama, koji postaju kupci peleta i briketa, kao i redovni potrošači.

Vojvodina: Značajan potencijal za proizvodnju i izvoz briketa i peletaPokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević-Bajić razgovarala je sa direktorima fabrika za proizvodnju peleta i briketa o mogućnostima izvoza ovih proizvoda na tržište zemalja Evropske unije.

Proizvodnja peleta i briketa iz agrobiomase i drvne biomase veliki je potencijal Vojvodine i u tom pravcu treba razvijati poslovanje, naglasila je Nataša Pavićević-Bajić.

Prvi koraci koje je Sekretarijat načinio u pravcu potenciranja proizvodnje i potrošnje biomase, a čiji efekti ne mogu biti brzo vidljivi, odnose se na usmeravanje podsticajnih sredstava ka stvaranju najpre domaćeg tržišta. Reč je o toplanama, socijalnim ustanovama, školama i drugim budžetskim ustanovama, koji postaju kupci peleta i briketa, kao i redovni potrošači.

Prema rečima Nataše Pavićević-Bajić, cilj je da se u naredne tri do četiri godine omogući da Vojvodina proizvodi sopstvenu toplotnu energiju i do 50 posto. Takođe, u tom periodu neophodno je otvaranje tržišta, uklanjanje svih sistemskih barijera i plasiranja proizvoda potrošačima u EU.

Sekretarka za energetiku i mineralne sirovine najavila je da će u septembru ove godine bord Svetske asocijacije za bioenergiju doneti odluku o posebnoj saradnji sa Vladom AP Vojvodine, kao i o pomoći koja će nam biti pružena kako bismo svoje proizvode od drvne i agrobiomase plasirali na tržišta evropske zajednice.

Treba da se pozabavimo kvalitetom, da definišemo kapacitete i da prevaziđemo prepreke oko samog izvoza, kao i da damo jedinstven odgovor da li možemo da udovoljimo zahtevima evropskog tržišta, rekla je Nataša Pavićević-Bajić.

Na sastanku je izneto očekivanje da će do kraja godine doći do prvog izvoza, čime će biti započeto pokretanje ne samo boljeg poslovanja svake kompanije koja se bavi proizvodnjom peleta i briketa, već i same poljoprivredne proizvodnje. U ovom poslu je važno to što ne izvozimo sirovinu, već gotov proizvod i što će se na ovaj način ići u pravcu oporavljanja poljoprivrede, privrede, unapređenja izvoza, te poboljšanja uslova ukupnog poslovanja u našem regionu, istakla je Nataša Pavićević-Bajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik