Vol Strit porastao uprkos protestima u SAD-u

Bez autora
Jun 03 2020

Na Vol Stritu su i juče, drugi dan zaredom, cene akcija porasle uprkos masovnim protestima u SAD, jer su ulagači usmereni samo na pozitivne vesti o popuštanju restriktivnih mera i naznake oporavka privrede od korona krize.

Dau Džons je ojačao 267 bodova ili 1,05 odsto, na 25.742 boda, dok je S&P 500 porastao 0,82 odsto, na 3.080 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 odsto, na 9.608 bodova, piše portal Index.hr.

S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su u šest od poslednjih sedam dana, zahvaljujući vestima o popuštanju restriktivnih mera i postupnom otvaranju privreda u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku od korona krize.

Zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta, kada je zbog korona krize zaronio na najniže nivoe u više godina.

Sada je od rekordnog nivoa, dostignutog 19. februara, udaljen još samo 9 odsto, Nasdaq indeks 2, a Dow Jones 13 odsto.

"Tehnički faktori pokreću tržište, pa ono raste i ne obraća pažnju na potencijalne probleme, kao što je uticaj masovnih protesta na lokalne privrede. Ako se protesti i nasilje nastave, to bi moglo pogoršati uticaj korona virusa na poslovanje. Mnoge prodavnice biće zatvorene, uvešće se policijski čas, pa ljudi neće moći kupovati, što bi moglo dodatno pritisnuti privredu", kaže Peter Cardillo, ekonomista u firmi Spartan Capital Securities.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,87 odsto, na 6.220 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,75 procenata, na 12.021 bod, a pariski CAC 2,02 ossto, na 4.858 bodova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik