Volkswagen Move Up!

Bez autora
Apr 15 2013

Volkswagen se odlično pripremio za povratak u klasu malih gradskih automobila. Model Up! ima veliko međuosovinsko rastojanje i nudi obilje prostora u kabini i prtljažniku. Volkswagen dugo nije pokušavao da se ozbiljnije upusti u bitku u klasi malih gradskih automobila. Konkretnije, čak od 2005. godine, kada je prekinuta proizvodnja modela Lupo. Sada su se vratili, konkurentniji nego ikada. Novi gradski mališa, Up! konstruisan je vrlo moderno. Čak je i dizajn prilično futuristički i stilski ne podseća ni na jedan aktuelni model nemačkog giganta. Sa dužinom od 3540 mm, gotovo se ne razlikuje od Lupa, dok je recimo oko trinaest centimetara duži od modela Toyota Aygo. Ali je i šest centimetara kraći od, recimo, Renaulta Twingo. Prtljažnik Up!-a ima impresivnih 250 litara, i gotovo je duplo veći od Lupa. Poređenja radi, Toyota Aygo ima 140 litara, a Twingo 165 litara.

Volkswagen Move Up!Volkswagen se odlično pripremio za povratak u klasu malih gradskih automobila. Model Up! ima veliko međuosovinsko rastojanje i nudi obilje prostora u kabini i prtljažniku.

Volkswagen dugo nije pokušavao da se ozbiljnije upusti u bitku u klasi malih gradskih automobila. Konkretnije, čak od 2005. godine, kada je prekinuta proizvodnja modela Lupo.

Sada su se vratili, konkurentniji nego ikada. Novi gradski mališa, Up! konstruisan je vrlo moderno. Čak je i dizajn prilično futuristički i stilski ne podseća ni na jedan aktuelni model nemačkog giganta.

Sa dužinom od 3540 mm, gotovo se ne razlikuje od Lupa, dok je recimo oko trinaest centimetara duži od modela Toyota Aygo. Ali je i šest centimetara kraći od, recimo, Renaulta Twingo.

Prtljažnik Up!-a ima impresivnih 250 litara, i gotovo je duplo veći od Lupa. Poređenja radi, Toyota Aygo ima 140 litara, a Twingo 165 litara.

Dakle, Volkswagen se po svemu nalazi u sredini klase, osim po prtljažnom prostoru, gde je (uslovno rečeno) dominantan, kao i po međuosovinskom rastojanju, gde je čak pet centimetara duži od modela Twingo.

Iza prednjih sedišta nalazi se klupa sa dva mesta za sedenje. Pre nego što zavrtite glavom sa smeškom na licu, dajte šansu nemačkim inženjerima koji su točkove potisnuli u same ćoškove karoserije.

Iza vozača i suvozača zaista može da se smesti odrasla osoba u gotovo punom komforu.

To je postignuto veštim dizajnom komandne table i uspravnim položajem vetrobrana. Komandna tabla je visoka i zasečenog oblika, pa putnici napred mogu da se pomere daleko u napred i ostave prostor iza sebe.

Položaj za upravljačem je dobar. Doduše, upravljač se podešava samo po visini, a ne i dubini, tako da je potrebno navići se na položaj, međutim, to je individualno. Dosta pomaže i to što se vozačevo sedište podešava po visini.

Verovali, ili ne, ovako mali automobil nije baš idealno pregledan. Kada se okrenete da pogledate da li se neko nalazi pored vas, sve što vidite je debeli nosač krova.

Na svu sreću, auto je toliko kratak, da ako nikoga ne vidite kroz bočni prozor, možete slobodno da se prestrojite, pošto iza naslona vašeg sedišta do kraja auta ima zanemarljivo malo lima.

Zbog malog međuosovinskog rastojanja, prilikom prelaska preko serije neravnina oseća se tipično "klackanje" koje prati male automobile.

Ipak, to Up! neće izbaciti iz ravnoteže i ugroziti mu stabilnost. Naprotiv, auto se odlično nosi sa većinom neravnina na drumu i pruža vrlo pristojan komfor.

Za pogon ovog "mališana" Volkswagen je konstruisao novi trocilindrični benzinac zapremine jedan litar. U testiranom modelu nalazila se slabija od dve ponuđene verzije, sa snagom od 60 "konja".

Čak i ovaj najslabiji motor dorastao je maloj karoseriji, pogotovo u gradskoj vožnji. Kada se naviknete na zvuk trocilindraša, rado ćete prihvatati preporuku "ekonometra" na instrument tabli i brzine menjati već na oko dve hiljade obrtaja, bez bojazni da ćete "ugušiti" motor.

Ako ste umereni sa pedalom gasa, potrošnja u gradu biće tek malo preko pet litara benzina.

Naravno, ako ste u žurbi ili imate energičan stil vožnje, moraćete da se pomirite sa prosekom od oko osam litara. Slična je situacija i na otvorenom putu, gde potrošnja varira od tri i po do sedam i po litara, u zavisnosti od saobraćaja i brzine.

Kod Volkswagenovog prodavca u Srbiji saznali smo da se Up! do kraja aprila 2013. prodaje po akcijskim sajamskim cenama.

U tom preiodu, model Move Up! može se nabaviti po početnoj ceni od 8.500 evra, a ako se vozilo kupuje preko Porsche Mobility-ja, njegova cena iznosi 7.700 evra. Reč je o verziji 1.0 sa 60 ks i 3 vrata.

U odnosu na standardnu opremu, model sa testa imao je i Maps+More uređaj koji je, kako mu i naziv govori mnogo više od klasičnog navigacionog sistema.

Softver je u potpunosti integrisan u računar automobila, tako da pored navigacije, pokazuje i brojne parametre vezane za vožnju. Uređaj je vrlo koristan i toplo preporučujemo da ga doplatite kada kupujete automobil.

U navigacionom uređaju se nalazi kompletna mapa Srbije, što uvek dobro dođe, bez odbzira da li ste krenuli u neku nepoznatu ulicu, ili u drugi grad.

Doplata za Maps+More iznosi 314 evra, ali u Volkswagenu napominju da se na akcijskim modelima ovaj uređaj dobija gratis uz standarnu opremu vozila.

Instrument tabla je prilično siromašna, ali na svu sreću na displeju Maps+More možete da izaberete prikaz nekoliko različitih instrumenta, poput temperature rashladne tečnosti, obrtomera...

Volkswagen je napravio i aplikaciju koja vas tokom vožnje podučava kako da najekonomičnije menjate stepene prenosa i koliko treba pritiskati papučicu gasa. Efikasnost vaše vožnje prikazuje se na detaljnom grafikonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik