Vozila proizvedena u Indiji nebezbedna

Bez autora
Feb 03 2014

Prvi realizovani nezavisni testovi sudara nekih od popularnijih i važnijih malih indijskih automobila pokazuju visok rizik od nastajanja povreda opasnih po život, u saobraćajnim nezgodama. Sva vozila koje je globalni program ocenjivanja novih automobila Global NCAP izabrao za testiranje, u čeonom sudaru pri brzini od 64 km/h, nisu dobila nijednu zvezdicu u kategoriji zaštite odraslih putnika u vozilu. Testirani modeli obuhvataju najprodavaniji automobil u Indiji - Suzuki-Maruti Alto 800. Tata Nano, Ford Figo, Hyundai i10 i Volkswagen Polo takođe su bili predmet ocenjivanja bezbednosti. Ukupna prodaja ovih pet modela automobila iznosi oko 20 odsto svih novih vozila prodatih u Indiji u protekloj godini. Program Global NCAP odabrao je najosnovniju verziju svakog modela, gde nije bilo ugrađenih vazdušnih jastuka, kao standardne opreme. Rezultati pokazuju glavne razlike u strukturalnom integritetu testiranih vozila.

Vozila proizvedena u Indiji nebezbednaPrvi realizovani nezavisni testovi sudara nekih od popularnijih i važnijih malih indijskih automobila pokazuju visok rizik od nastajanja povreda opasnih po život, u saobraćajnim nezgodama. Sva vozila koje je globalni program ocenjivanja novih automobila Global NCAP izabrao za testiranje, u čeonom sudaru pri brzini od 64 km/h, nisu dobila nijednu zvezdicu u kategoriji zaštite odraslih putnika u vozilu.

Testirani modeli obuhvataju najprodavaniji automobil u Indiji - Suzuki-Maruti Alto 800. Tata Nano, Ford Figo, Hyundai i10 i Volkswagen Polo takođe su bili predmet ocenjivanja bezbednosti. Ukupna prodaja ovih pet modela automobila iznosi oko 20 odsto svih novih vozila prodatih u Indiji u protekloj godini. Program Global NCAP odabrao je najosnovniju verziju svakog modela, gde nije bilo ugrađenih vazdušnih jastuka, kao standardne opreme. Rezultati pokazuju glavne razlike u strukturalnom integritetu testiranih vozila.

Maks Mozli, predsedavajući programa Global NCAP, kaže da je Indija sada glavno globalno tržište i proizvodni centar za mala vozila, pa je zabrinjavajuće videti nivo bezbednosti vozila koji je 20 godina iza standarda prisutnih kod vozila ocenjenih sa pet zvezdica, koji su sada zajednički za Evropu i Severnu Ameriku. Loš strukturalni integritet i odsustvo vazdušnih jastuka dovode u pitanje bezbednost i živote indijskih potrošača. Oni imaju pravo da znaju koliko su bezbedna njihova vozila i da očekuju da se isti osnovni nivoi bezbednosti primenjuju kao standardni, kao što je to slučaj sa potrošačima u drugim delovima sveta, ističe Mozli.

Kod vozila Suzuki-Maruti Alto 800, Tata Nano i Hyundai i10, struktura vozila pokazala se neadekvatnom i u mnogome nije uspela da zadovolji postavljene zahteve, što dovodi do visokog rizika od nastajanja povreda putnika u vozilu, koje mogu da ugroze njihove živote. Stepen strukturalnih slabosti ovih modela su takve da i ugradnja vazdušnih jastuka ne bi bila efikasna u pogledu smanjenja rizika od teških povreda. Ford Figo i Volkswagen Polo imaju strukture koje su u testovima ostale stabilne i, samim tim, sa ugrađenim vazdušnim jastucima, zaštita vozača i putnika na prednjem sedištu bila je mnogo bolja.

Istovremeno sa testiranjima u okviru programa Global NCAP, Volkswagen je odlučio da povuče verziju Polo modela bez vazdušnih jastuka iz prodaje u Indiji. Zbog toga, program Global NCAP saglasio se da od Volkswagena zatraži da se oceni verzija modela Polo koji će imati dva vazdušna jastuka ugrađena kao standardnu opremu, od sada pa nadalje. Drugi proizvođači imali su istu mogućnost. Zaštita se pokazala mnogo boljom i taj model opremljen vazdušnim jastukom dobio je ocenu od četiri zvezdice za zaštitu odraslih putnika u vozilu. Potrošačima se savetuje da provere koju verziju modela Polo kupuju.

Nisu položili ni osnovni test bezbednosti

Program Global NCAP takođe je ocenjivao neke modele u odnosu na osnovne testove sudara utvrđene od strane UN. Takav test čeonog sudara sa smanjenim udarom od 40 odsto pri brzini od 56 km/h primenjuje veliki broj vodećih zemalja i regiona u kojima se proizivode automobili, kao što su Australija, Kina, Evropska Unija, Japan i Malezija. Globalni plan Decenije akcije UN za bezbednost saobraćaja na putevima preporučuje da sve države članice primenjuju ovaj standard. U Indiji se ovaj standard još ne primenjuje, te je samo jedno od testiranih vozila uspelo da zadovolji ovaj minimalni zahtev.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik