Za podizanje novih zasada voća 200 miliona dinara

Bez autora
Apr 21 2013

Država ne može da odredi cenu maline, već da ona zavisi od tržišta, odnosno potražnje. EU neće dozvoliti subvencije države kada je reč o ceni malina, ali i nema sredstava za takvu intervenciju. Država je malinarima već odobrila 6.000 dinara po hektaru zasada i isto toliko za regresiranu naftu, a sa 200 miliona dinara, proizvođačima voća će pomoći u podizanju novih višegodišnjih zasada. U Srbiju će uskoro doći predstavnici Kuvajtskog investicionog fonda, sa kojima će biti razgovarano o izgradnji skladišta za voće u centralnom delu Srbije. U distributivni centar, sa transportom i komorama za zamrzavanje, biće uloženo 60 miliona evra, a na taj način će moći da se opsluži i rusko tržište, za koje Srbija sada nema dovoljne količine voća, uključujući i maline, koje bi onda kontinuirano izvozila.

Država pomaže podizanje novih zasada voća sa 200 miliona dinaraMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas da država ne može da odredi cenu maline, već da ona zavisi od tržišta, odnosno potražnje.

Knežević je u Brusu, na sastanku sa predstavnicima Udruženja malinara Srbije i predsednicima 18 opština sa velikim malinarskim zasadima, ukazao na to da EU neće dozvoliti subvencije države kada je reč o ceni malina, ali i da nema sredstava za takvu intervenciju.

Ministar je podsetio na to da je država malinarima već odobrila 6.000 dinara po hektaru zasada i isto toliko za regresiranu naftu, kao i da će, sa 200 miliona dinara, proizvođačima voća pomoći u podizanju novih višegodišnjih zasada.

On je, na sastanku na kojem nije postignut dogovor o otkupnoj ceni malina, potvrdio da će u Srbiju uskoro doći predstavnici Kuvajtskog investicionog fonda, sa kojima će biti razgovarano o izgradnji skladišta za voće u centralnom delu Srbije.

U distributivni centar, sa transportom i komorama za zamrzavanje, biće uloženo 60 miliona evra, precizirao je Knežević i objasnio da će na taj način moći da se opsluži i rusko tržište, za koje Srbija sada nema dovoljne količine voća, uključujući i maline, koje bi onda kontinuirano izvozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik