Začarani krug dugova i potraživanja

Bez autora
Mar 16 2014

Da bi se prekinulo vrznino kolo u kojem svako svakom duguje i niko nema novca, država je pre godinu dana donela Zakon o ograničenju rokova plaćanja - na 45 dana za javni sektor, a do 60 dana za privredu. Međutim, istraživanja pokazuju da se i dalje na naplatu u Srbiji čeka oko četiri meseca, a dugove na vreme ne plaća čak ni onaj ko je zakon doneo - država. Kažu, danas je u Srbiji lakše proizvesti nego naplatiti. Zato ne čudi kada firma sa 70 zaposlenih i tri decenije iskustva, ima milion evra potraživanja. Istraživanje Unije poslodavaca pokazalo je da je građevinskom sektoru najteže da naplati robu ili uslugu i da na to u proseku čekaju 197 dana. Osim turizma, gde je rok naplate 12 dana, svi ostali dele muke građevinaca, jer je prosečan rok za naplatu 126 dana - samo pet dana kraći nego pre godinu dana, dok nismo imali zakon o rokovima plaćanja.

Začarani krug dugova i potraživanjaU Srbiji se na naplatu dugovanja čeka oko četiri meseca. Dugove na vreme ne plaća čak ni država, uprkos Zakonu o ograničenju rokova plaćanja - na 45 dana za javni sektor, a do 60 dana za privredu.

Da bi se prekinulo vrznino kolo u kojem svako svakom duguje i niko nema novca, država je pre godinu dana donela Zakon o ograničenju rokova plaćanja - na 45 dana za javni sektor, a do 60 dana za privredu. Međutim, istraživanja pokazuju da se i dalje na naplatu u Srbiji čeka oko četiri meseca, a dugove na vreme ne plaća čak ni onaj ko je zakon doneo - država.

Kažu, danas je u Srbiji lakše proizvesti nego naplatiti. Zato ne čudi kada firma sa 70 zaposlenih i tri decenije iskustva, ima milion evra potraživanja.

Miroljub Jovanović iz kraljevačkog "Tehnograda" navodi da je 40 odsto njegovih potraživanja vezano za državu, a 60 odsto za privatne građevinske firme, i naglašava da se zakonski rok od 60 dana "uopšte ne poštuje".

U drugoj kraljevačkoj fabrici koja se ne bavi gvožđem već papirom, imaju muku da naplate sličan iznos.

"Najveći problem je opšta nelikvidnost i što su najveći dužnici javna preduzeća i to je začarani krug. Prenosi se na sve učesnike u prometu", kaže Dragan Pavlović iz kraljevačkog RVM-a.

Istraživanje Unije poslodavaca pokazalo je da je građevinskom sektoru najteže da naplati robu ili uslugu i da na to u proseku čekaju 197 dana.

Osim turizma, gde je rok naplate 12 dana, svi ostali dele muke građevinaca, jer je prosečan rok za naplatu 126 dana - samo pet dana kraći nego pre godinu dana, dok nismo imali zakon o rokovima plaćanja.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije ukazuje da se roba sve manje prodaje, a usluge sve manje naručuju i da se stoga rokovi plaćanja produžuju.

"Privredni subjekti su uglavnom odabrali da kad neko prekrši rokove, da ne idu na sud, da ne tuže te firme, jer će se desiti da neće da rade s njima", napominje Rajić.

Kako to da država ne poštuje zakon i koliko je onih koji su platili kaznu koja može biti i do dva miliona dinara, u Ministarstvu finansija nisu dali konkretan odgovor.

Kada je u pitanju Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama reaguje se čim dođe do kršenja zakona.

Ako javno preduzeće ne izmiri obaveze u roku od 45 dana, neće moći da isplati zarade zaloslenima - kao nedavno "Srbijagas".

Kada je reč o preduzećima iz nadležnosti pokrajine ili lokalne samouprave, ministar finansija može izdati nalog da se obustavi prenos sredstava iz budžeta Republike.

Prema podacima sa sajta Ministarstva finansija, Republika kasni sa plaćanjem šest milijardi 345 miliona dinara i to u proseku 73 dana.

Najveći deo, nešto više od šest milijardi dinara, pripada Fondu za zdravstveno osiguranje, ali duguju i opštine i drugi korisnici budžeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik