Zajednički regionalni projekti šansa za razvoj turizma

Bez autora
May 14 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je danas da su ukupni prihodi od turizma u Srbiji u prošloj godini iznosili 2,5 milijardi dolara. Ljajić je na otvaranju regionalne konferencije "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda jugoistočne Evrope" u Centru "Sava" istakao da je samo devizni priliv od stranih turista iznosio 800 miliona evra, što ukazuje na vitalnost ovog sektora, uprkos ekonomskoj krizi. On je podsetio na to da je 2000. godine vrednost deviznog priliva od turizma iznosila 20 miliona dolara, što znači da je taj priliv za prethodnih 14 godina povećan čak 50 puta. Ovogodišnji budžet za turizam iznosi 13 miliona evra i resorno ministarstvo namerava da preduzme niz koraka kako bi se prihodi od ove privredne grane povećali, istakao je potpredsednik Vlade.

Zajednički regionalni projekti šansa za razvoj turizmaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je danas da su ukupni prihodi od turizma u Srbiji u prošloj godini iznosili 2,5 milijardi dolara.

Ljajić je na otvaranju regionalne konferencije "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda jugoistočne Evrope" u Centru "Sava" istakao da je samo devizni priliv od stranih turista iznosio 800 miliona evra, što ukazuje na vitalnost ovog sektora, uprkos ekonomskoj krizi.

On je podsetio na to da je 2000. godine vrednost deviznog priliva od turizma iznosila 20 miliona dolara, što znači da je taj priliv za prethodnih 14 godina povećan čak 50 puta.

Ovogodišnji budžet za turizam iznosi 13 miliona evra i resorno ministarstvo namerava da preduzme niz koraka kako bi se prihodi od ove privredne grane povećali, istakao je potpredsednik Vlade.

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hristić ukazala je na to da region jugoistočne Evrope ima šta da ponudi turistima iz čitavog sveta, uz ocenu da bi trebalo raditi na građenju i promociji zajedničkih turističkih proizvoda regiona u celini.

Ona je naglasila da je prekogranična saradnja u turizmu prilika za zemlje regiona da u uslovima velike konkurencije plasiraju svoje proizvode na daleka svetska tržišta.

Prema njenoj oceni, turističke ponude koje bi bile napravljene na taj način imale bi mnogo veće efekte prilikom stalne promocije turističkih potencijala.

Profesor Slobodan Unković ponovio je da je turizam od 2010. godine zvanično izašao iz ekonomske krize, uprkos tome što su kriza i recesija u drugim oblastima prisutne i danas.

Prema podacima Svetske turističke organizacije (WTO) ove godine se u svetu očekuje turistički rast između četiri i pet procenata, 1,13 miliona učesnika u međunarodnom turizmu i nešto oko 10 milijardi učesnika u domaćem turizmu, rekao je Unković.

Konferencija "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda jugoistočne Evrope" okupila je više od 400 učesnika, a glavni cilj ovog skupa jeste razmatranje mogućnosti pozicioniranja Srbije i susednih zemalja kao konkurentnih i atraktivnih turističkih destinacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik