Zakon o GMO mora da se menja

Bez autora
Dec 04 2013

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da Zakon o GMO koji je na snazi od 2009. godine nije bezbedan za građane Srbije i mora da se menja. Aktuelni Zakon dozvoljava genetsku modifikaciju do 0,9 odsto, što otvara prostor za ulaz modifikacija koje su čak i eksperimentalne prirode. Stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da ne dozvoli gajenje GMO kultura na teritoriji Srbije, kao ni uvoz GMO proizvoda za ljudsku upotrebu. Promenom aktuelnog Zakona o GMO uveo bi se red na tržište, deklarisali proizvodi, a potrošači bi imali informaciju o tome kakvog su sadržaja namirnice koje kupuju.

Zakon o GMO mora da se menjaMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da Zakon o GMO koji je na snazi od 2009. godine nije bezbedan za građane Srbije i mora da se menja.

Aktuelni Zakon dozvoljava genetsku modifikaciju do 0,9 odsto, što otvara prostor za ulaz modifikacija koje su čak i eksperimentalne prirode.

Stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da ne dozvoli gajenje GMO kultura na teritoriji Srbije, kao ni uvoz GMO proizvoda za ljudsku upotrebu.

Promenom aktuelnog Zakona o GMO uveo bi se red na tržište, deklarisali proizvodi, a potrošači bi imali informaciju o tome kakvog su sadržaja namirnice koje kupuju.

Izmenom važećeg Zakona o GMO, naše zakonodavstvo bi bilo usaglašeno sa zakonodavstvom EU u ovoj oblasti koje je najrestriktivnije na svetu, stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik