Zakon o radu između novih i starih rešenja

Bez autora
Dec 08 2013

Čini se da i pisanje izmena Zakona o radu dobija epilog. Poslodavci su konačnu verziju već videli, a sindikatima, koji su napustili radnu grupu za pisanje zakona, biće predstavljen u javnoj raspravi za nekoliko dana, kažu u Ministarstvu rada. O predlogu Zakona svoje mišljenje daće Socijalno-ekonomski savet pre usvajanja na Vladi. Ipak, očekuje se da poslanici o njemu raspravljaju tek posle Nove godine. Nacrt "tri u jedan", od verzija koje su pisali poslodavci, Ministarstvo rada i Ministarstvo privrede. Najznačajnije novine - rad na određeno vreme je produžen, a od agencija za iznajmljivanje radnika u konačnom nacrtu ni traga. Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović kaže da je ključno uvažavanje iz nekih ranijih primedaba, koje su se čule u medijima, da je ipak odloženo uvršćavanje u zakon Agencije za privremeno zapošljavanje, protiv čega su sindikati bili jedinstveni.

Zakon o radu između novih i starih rešenjaKonačna verzija Nacrta zakona o radu ne predviđa Agencije za iznajmljivanje radnika i produžava rad na određeno vreme. Reprezentativni sindikati ne odustaju od pisanja svoje verzije zakona, ali su spremni i za novine u postojećoj. Iako je predložene izmene zakona do sada bio glas da su po volji poslodavaca, oni tvrde da je u njemu isuviše starih rešenja.

Čini se da i pisanje izmena Zakona o radu dobija epilog. Poslodavci su konačnu verziju već videli, a sindikatima, koji su napustili radnu grupu za pisanje zakona, biće predstavljen u javnoj raspravi za nekoliko dana, kažu u Ministarstvu rada. O predlogu Zakona svoje mišljenje daće Socijalno-ekonomski savet pre usvajanja na Vladi. Ipak, očekuje se da poslanici o njemu raspravljaju tek posle Nove godine.

Nacrt "tri u jedan", od verzija koje su pisali poslodavci, Ministarstvo rada i Ministarstvo privrede. Najznačajnije novine - rad na određeno vreme je produžen, a od agencija za iznajmljivanje radnika u konačnom nacrtu ni traga.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović kaže da je ključno uvažavanje iz nekih ranijih primedaba, koje su se čule u medijima, da je ipak odloženo uvršćavanje u zakon Agencije za privremeno zapošljavanje, protiv čega su sindikati bili jedinstveni.

Reprezentativni sindikati ne odustaju od pisanja svoje verzije zakona, ali su spremni i za novine u postojećoj. Odustajanje od agencija je dobar pomak, kažu. Produžavanje rada na određeno, sa jedne na dve ili za starije radnike tri godine, prihvatljivo je ako se takav ugovor ne obnavlja.

"Ili će zaposleni moći samo dve godine da bude na određenom radu a posle toga prelazi u stalni radni odnos, mislim da će se tu lomiti koplja da li će biti prihvatljivo ili ne", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Iako je predložene izmene zakona do sada bio glas da su po volji poslodavaca, oni tvrde da je u njemu isuviše starih rešenja, koja evropsko zakonodavstvo ne poznaje.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije misli na plaćanje prevoza, na plaćanje regresa za godišnji, topli obrok, pauza za vreme rada, negde je ona i duža i sat vremena ali ne ide na teret poslodavca.

Ipak, zbog nove osnovice, kod plaćanja bolovanja i odmora, poslodavci su za razliku od radnika na dobitku.

"Imajući u vidu da je to svakako pravičnije rešenje koje smo mi sada predložili da se ta osnovica računa na osnovu osnovne zarade zaposlenoga, a ne u visini tromesečnog proseka zarade", kaže Zoran Martinović.

Ključ lakšeg otpuštanja i zapošljavanja ostaje predložena isplata otpremnine samo za staž proveden kod poslednjeg poslodavca. Za svaku godinu - trećina plate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik