Zarada na duvanu 14 puta veća nego na pšenici

Bez autora
Jul 09 2012

U Vojvodini je počela berba duvana. Inače, u čitavoj Srbiji on se gaji na oko 5-6 hiljada hektara. Toplo vreme odgovara duvanu, međutim dobri prinosi i kvalitet moguće je postići samo uz redovno navodnjavanje. Zahvaljujući solidnoj zaradi, sve više parcela pod duvanom se navodnjava. U poređenju sa pšenicom, duvan po hektaru daje i do 14 puta veći profit, objašnjava on i dodaje da čudi to da se kod nas ta biljka gaji na tako skromnim površinama. Samo za podmirivanje potreba domaćih prerađivača, postoji prostor da se udvostruče površine pod tom biljkom. Kao alternativna biljna kultura, duvan zahteva angažovanje obučene radne snage za berbu lista, što u vreme velike nezaposlenosti, predstavlja šansu koju treba iskoristiti.

Zarada na duvanu 14 puta veća nego na pšeniciU Vojvodini je počela berba duvana. Inače, u čitavoj Srbiji on se gaji na oko 5-6 hiljada hektara. Toplo vreme odgovara duvanu, međutim dobri prinosi i kvalitet moguće je postići samo uz redovno navodnjavanje.

Zahvaljujući solidnoj zaradi, sve više parcela pod duvanom se navodnjava, tvrdi stručnjak u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Janoš Berenji.

U poređenju sa pšenicom, duvan po hektaru daje i do 14 puta veći profit, objašnjava on i dodaje da čudi to da se kod nas ta biljka gaji na tako skromnim površinama.

Samo za podmirivanje potreba domaćih prerađivača, postoji prostor da se udvostruče površine pod tom biljkom.

Kao alternativna biljna kultura, duvan zahteva angažovanje obučene radne snage za berbu lista, što u vreme velike nezaposlenosti, predstavlja šansu koju treba iskoristiti, zaključuje Berenji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik