Zašto biznis propada: Potezi preduzetnika koje treba izbegavati

Bez autora
Jul 02 2019

Bez obzira koliko je velika vaša strast i vizija, nekoliko loših navika može upropastiti obećavajući posao. Obično su u pitanju dva ili tri poteza koji prouzrokuju neuspeh. U nastavku sledi pregled 15 najučestalijih poteza preduzetnika kojima ne uspeva da ostvare svoje ciljeve. Prvi je da nalaze izgovore. Najčešći izgovor je taj da nisu imali dovoljno vremena. To ustvari znači da taj zadatak nije bio dovoljno prioritetan, zabavan, profitabilan ili hitan da bi bio na vrhu liste. Zatim, krige druge ili spoljašnje sile. Preduzetnici koji krive ekonomiju, način na koji su vaspitani, vreme, potrošače, svoje zaposlene, trenutnog predsednika, suparničku političku partiju, dakle bilo koga osim sebe za svoju situaciju, nikada neće biti uspešni.

Zašto biznis propada: Potezi preduzetnika koje treba izbegavatiBez obzira koliko je velika vaša strast i vizija, nekoliko loših navika može upropastiti obećavajući posao. Obično su u pitanju dva ili tri poteza koji prouzrokuju neuspeh. U nastavku sledi pregled 15 najučestalijih poteza preduzetnika kojima ne uspeva da ostvare svoje ciljeve.

1. Nalaze izgovore

Najčešći izgovor je taj da nisu imali dovoljno vremena. To ustvari znači da taj zadatak nije bio dovoljno prioritetan, zabavan, profitabilan ili hitan da bi bio na vrhu liste.

2. Krive druge/ spoljašnje sile

Preduzetnici koji krive ekonomiju, način na koji su vaspitani, vreme, potrošače, svoje zaposlene, trenutnog predsednika, suparničku političku partiju, dakle bilo koga osim sebe za svoju situaciju, nikada neće biti uspešni.

3. Nisu pošteni

Obmanjivanje zaposlenih u vezi sa njihovim platama ili laganje potrošača su očigledni primeri opasnog nepoštenja, ali i lažne pohvale zaposlenima umesto kritikovanja istih takođe je podjednako loše i štetno.

4. Lenji su

Ako preduzetnik kasni na posao, ne čita i ne voli naporan rad, predodređen je od starta da bude neuspešan, baš kao i biznis koji pokrene.

5. Ubeđeni su da sve znaju

Samouverenost je neophodna za nekoga ko započinje posao, ali svaki ego ima svoje granice. Neuspešni preduzetnici često su previše ponosni da priznaju da nisu znali kako da upravljaju svojom kompanijom.

6. Oklevaju da donose odluke

Neophodno je da se skupi što više informacija pre nego što se donesu važne odluke, ali trošenje previše vremena u razmišljanju usporava sve i traći novac. Dobar plan koji se izvrši sada je bolji od savršenog plana koji će se izvršiti sledeće nedelje.

7. Nisu odredili jasan pravac kompanije

Niko zdrave pameti ne želi da prati preduzetnika koji nema jasnu predstavu kuda ide, a ipak većina preduzetnika ne mogu jasno da kažu koji su njihovi poslovni ciljevi za tekuću godinu. Da bi privukli najbolje radnike, preduzetnici moraju da imaju određenu viziju za svoju kompaniju.

8. Odbijaju ustupke

Loši preduzetnici imaju potrebu za mikromenadžerstvom, međutim niko nije dobar u svemu, te bi rukovodioci trebalo da se usmere na najveća i najvažnija pitanja.

9. Uključeni su u nemerljive stvari

Neophodno je da se zamisli kako kompanija može da raste kako više izvora i talenata postaje dostupno.

10. Nisu u mogućnosti da se sukobe

Kada zaposleni osete neku slabost svog rukovodioca, često će to da iskoriste.

11. Nisu organizovani

Vođenje posla ide sa beskrajnim odgovornostima, a uspešni preduzetnici stalno usklađuju svoje zauzete živote sa sistemom koji radi za njih.

12. Nude nešto što ne može biti profitabilno

Neki preduzetnici ne uspevaju da dobro izračunaju svoje mogućnosti i idu napred uprkos svakoj prilici da zarade novac.

13. Pružaju lošu uslugu ili proizvod

Ako su zaposleni loše obučeni, posao je osuđen na propast.

14. Loši su trgovci

Ako zaista verujete da vaša kompanija nudi vašim potrošačima vrednost rešavanjem njihovih problema, onda bi trebalo da svoja rešenja izgovarate što je glasnije moguće. Koristite rast kompanije kako bi ste utemeljili lične odnose i nemojte se plašiti da li ste previše nametljivi.

15. Ignorišu metriku

Neophodno je raščlaniti vaš složen poslovni plan na jednostavnije zadatke i računice koje mogu da se svakodnevno ili nedeljno proveravaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik