Zbog pandemije i namjenska industrija zabilježila pad izvoza

Bez autora
Sep 30 2020

Zbog pandemije i namjenska industrija BiH zabilježila pad izvoza. Uticaj pandemije na namjensku industriju, za razliku od većine ostalih grana privrede, a posebno na metalsku industriju, nije toliko snažan, ipak namjenska industrija BiH u sedam mjeseci ove godine zabilježila je pad izvoza od 8,64 posto u odnosu na isti period lani.

"U sedam mjeseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primjećen značajan rast na tržištu Turske, SAD i Švicarske, a od novih tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš", istaknuto je na nedavnom sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za narednu godinu.

Prošla godina je za namjensku industriju BiH, kako je rečeno tom prilikom, bila rekordna.

Izvoz je iznosio više od 240 miliona KM i to se uglavnom odnosi na municiju, a u znatno manjem iznosu na oružje i njegove dijelove, te eksploziv. U 2019. najbolji izvozni rezultati ostvareni su na tržištu Saudijske Arabije (34 posto) i Egipta (28 posto).

Najtraženiji proizvod , kao i u prethodnim godinama, je municija kalibra od 5,56 do 155 milimetara, istaknuto je tokom sastanka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik