Eko-zona Zelenkovac omiljeno je izletište žitelja Mrkonjić-Grada, ali i susjednih opština banjalučke regije. Ovaj biser netaknute prirode, ušuškan podno visova Lisine, ovih dana pohode i turisti iz gotovo cijele Evrope, ali i grupe turista iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Na Zelenkovcu smo sreli i Milana Rakonjca, slikara iz Zrenjanina, koji se sa prijateljima iz Novog Sada i Sombora odmara u izletištu pored Mrkonjić-Grada. Zelenkovac je raj za ljubitelje prirode i mala oaza u kojoj mi boemi nalazimo mir, ali i srodne duše. Na ovom mjestu inspiracija navire u talasima, a slike koje ovdje nastanu posebno su mi drage, jer nose čaroliju Lisine i Zelenkovca, veli Rakonjac.
Eko-zona Zelenkovac omiljeno je izletište žitelja Mrkonjić-Grada, ali i susjednih opština banjalučke regije.
Ovaj biser netaknute prirode, ušuškan podno visova Lisine, ovih dana pohode i turisti iz gotovo cijele Evrope, ali i grupe turista iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.
Mir za boeme
Na Zelenkovcu smo sreli i Milana Rakonjca, slikara iz Zrenjanina, koji se sa prijateljima iz Novog Sada i Sombora odmara u izletištu pored Mrkonjić-Grada.
- Zelenkovac je raj za ljubitelje prirode i mala oaza u kojoj mi boemi nalazimo mir, ali i srodne duše. Na ovom mjestu inspiracija navire u talasima, a slike koje ovdje nastanu posebno su mi drage, jer nose čaroliju Lisine i Zelenkovca, veli Rakonjac.
O posebnim čarima Zelenkovca, koje privlače umjetnike sa svih strana, svjedoči i Rade Tamindžija, violinista iz Sombora.
- Nije ni čudno što je idejni tvorac Zelenkovca upravo slikar Bora Janković, jer je samo umjetnička duša mogla osmisliti sve ove sadržaje i napraviti od ovog izletišta kultno mjesto i sastajalište umjetnika sa svih strana, priča Tamindžija.
Većina turista koji tokom ljeta pohode Zelenkovac obavezno posjeti galeriju Zašto nije otišao Boro, a uživaju i u ljepoti slapova na Zelenkovcu, kao i u tradicionalnim jelima mrkonjićkog kraja.
- Svake godine bar tri puta sa porodicom i prijateljima dolazim na Zelenkovac. Ovdje odmorim dušu i tijelo. Nijedno more ne može zamijeniti ovu ljepotu. Boravak na Zelenkovcu iskoristimo i za branje gljiva, kojih na padinama Lisine ima zaista mnogo, a ovih dana smo brali i zovu od koje pravimo sok, kaže Banjalučanin Jadranko Plavšić.
Inače, krajem jula na Zelenkovcu će biti održan tradicionalni jazz festival na kojem će nastupiti brojni domaći, kao i bendovi iz Mađarske, Holandije, Francuske, Srbije i Austrije. Manifestacija traje dva dana, a festival, zbog brojnih grupa koje dolaze izvana, ima i međunarodni karakter.
Dolazi Stefanovski
Planiran je i nastup Vlatka Stefanovskog, makedonskog gitariste prepoznatljivog po posebnom stilu kojim spaja makedonske tradicionalne ritmove i savremeni rock.
Inače, Zelenkovac je izletište u blizini sela Podrašnica i obuhvata dolinu potoka koji teče kroz borovu šumu. Izuzetno lijepu sredinu je iskoristio Boro Janković i jednu od vodenica proširio i preuredio u već pomenutu umjetničku galeriju.
Janković je i predsjednik ekološkog pokreta Zelenkovac, koji je mnogo toga uradio na proširenju i izgradnji smještajnih kapaciteta ovog prelijepog mjesta.