Žene, mladi i manje obrazovani najizloženiji otkazima

Bez autora
Apr 05 2020

Najveći udarac gašenja 701.000 radnih mesta u martu u SAD, što je zvaničan podatak Ministarstva rada, pretrpeli su ženska radna snaga, mladi i manje obrazovani.

Ova ogromna cifra, najveća od finansijske krize pre 11 godina, međutim ne daje pravu sliku o dubini gubitaka radnih mesta u Americi, jer je anketa među poslodavcima sprovedena početkom marta, piše Rojters.

Ipak, iako su podaci prikupljeni u fazi kada je tek krenulo zatvaranje preduzeća koje se od tada raširilo po celoj zemlji, najbrojnije žrtve gašenja radnih mesta su bili zaposleni u hotelima, restoranima i obrazovanju, jer su te delatnosti prve obustavile rad u cilju ograničavanja širenja bolesti Covid-19.

 Ironično je možda to što su, usred zdravstvene krize, zaposleni u zdravstvu u delu opšte medicine, osim onih koji rade u bolnicama na nezi obolelih od koronavirusa, bili među najugroženijima sa aspekta gubitka radnih mesta, jer su domovi zdravlja prestali da rade i da primaju pacijente.

Prema analizi britanske agencije, u američkoj industriji zabave i ugostiteljstva je ugašeno 459.000 radnih mesta, ili 65 odsto od ukupnog broja izgubljenih radnih pozicija u martu. Ovo je najveći mesečni pad ikada, koji je praktično zbrisao efekte dvogodišnjeg povećanja zaposlenosti u tim industrijama.

Najveći udeo u tome su imali restorani i barovi, koji su srezali 417.000 radnih mesta.

U zdravstvu i obrazovanju je suspendovano oko 76.000 radnih mesta, pri čemu najviše (29.000) u stomatološkim i lekarskim ordinacijama i u vrtićima za decu (19.000).

Stopa nezaposlenosti u SAD, prema podacima Ministarstva, popela se u martu na 4,4 odsto sa 50-godišnjeg minimum 3,5 procenata, što je najveći mesečni porast te stope od 1975. godine.

Posmatrano po rasnoj ili etničkoj pripadnosti, najveći porast nezaposlenosti zabeležen je među Azijatima i Latinoamerikancima, gde to povećanje iznosi po 1,6 procentnih poena, gotovo dvostruko iznad ukupnog rasta stope od 0,9 procentnih poena.

Među pripadnicima bele rase i Afroamerikancima takođe je registrovano povećanje nezaposlenosti na nivou ukupne nacionalne stope (0,9%), s tim što stopa nezaposlenosti kod crne populacije iznosi 6,7 odso, i veća je za 65 procenata nego kod belaca (4%).

Što se tiče starosne dobi zaposlenih, najmlađi radnici su bili jedna od najugroženijih kategorija u ranoj fazi gašenja radnih mesta, početkom prošlog meseca.

Stopa nezaposlenosti tinejdžera porasla je za 3,3 procentna poena na 14,3 posto, a mladih u uzrastu od 20 do 24 godine za 2,3 procentna poena , najviše od 1953. godine, na čak 8,7 odsto.

Kod radnika starosti između 45 i 54 godine, rast nezaposlenosti je iznosio 0,7 procentnih poena, na 3,2 odsto, što je najniža stopa u bilo kojoj starosnoj grupi.

Radnici sa nižim nivoom obrazovanja takođe su se u martu suočili sa povećanim gubitkom posla.

Stopa nezaposlenosti radnika bez srednje škole skočila je za 1,1 procentni poen na 6,8 posto, na najviši nivo u gotovo tri godine. Istovremeno, bez posla su ostajale i osobe sa visokom stručnom spremom, gde je stopa povećana za 0,6 procentnih poena na 2,5 procenata.

I na kraju, kako navodi Rojters, primetan je i jaz u kategoriji rodne pripadnosti u pogledu povećanja stope nezaposlenosti u martu.

Naime, ta stopa je kod za muške populacije porasla za 0,7 procentnih poena, dok je kod žena povećana za 0,9 procentnih poena, što se pripisuje njihovom većom zastupljenošću u najteže pogođenim sektorima kao što su ugostiteljstvo i zdravstvena zaštita, piše britanska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik