Žene predvode razvoj raketnog goriva u Srbiji

Bez autora
Aug 28 2019

Žene odavno nisu retkost ni u Ministarstvu odbrane ni u Vojsci Srbije. Oficirske činove ima ih više od 200. Kada je reč o istraživačima u Ministarstvu odbrane i tu je žena sve više, čak i u istraživanjima čiji je predmet rad sa eksplozivom. Iza svake dobre i precizne eksplozije stoji dobar istraživač. Među takvim istraživačima je Danica Simić. Pre nešto više od devet godina, kada je počela da razvija i testira ekploziv u Vojno-tehničkom institutu, nije bila sigurna da će joj baš to biti zaduženje. Ne očekuju tako nešto od žene. Mama brine, a pokojni otac je bio ponosan, tako da su reakcije različite, kaže Danica koja je viši istraživač u Odseku za eksplozive i pirotehniku.

Žene predvode razvoj raketnog goriva u SrbijiŽene odavno nisu retkost ni u Ministarstvu odbrane ni u Vojsci Srbije. Oficirske činove ima ih više od 200. Kada je reč o istraživačima u Ministarstvu odbrane i tu je žena sve više, čak i u istraživanjima čiji je predmet rad sa eksplozivom.

Iza svake dobre i precizne eksplozije stoji dobar istraživač. Među takvim istraživačima je Danica Simić. Pre nešto više od devet godina, kada je počela da razvija i testira ekploziv u Vojno-tehničkom institutu, nije bila sigurna da će joj baš to biti zaduženje.

"Ne očekuju tako nešto od žene. Mama brine, a pokojni otac je bio ponosan, tako da su reakcije različite", kaže Danica koja je viši istraživač u Odseku za eksplozive i pirotehniku.

Imala je prilike da sarađuje i sa inostranim partnerima. Uglavnom su mislili da je ona prevodilac.

"Niko nije mislio da sam ja tu baš zbog ekplozivnog punjenja bojeve glave koje je predmet diskusije", navodi Danica Simić.

Jelena Rusmirović više od godinu dana radi na razvoju raketnog goriva. Kao i Danica prvi dodir sa novom zanimanjem imala je na Tehnološko-metalurškom fakultetu, tokom izrade doktorskog rada.

"Porodica i prijatelji bili su zabrinuti zbog okolnosti i materijala s kojima radimo, ali pošto smo tokom konkursa imali obilazak svih sektora i radnih mesta, racionalna odluka je bila da je rad ovde jako interesantan, na prvom mestu bezbedan, s timom stručnjaka koji se zalažu i pomažu mladim istraživačima", navodi dr Jelena Rusmirović, istraživač u Odseku za barute i raketna goriva.

Primena i van granica Srbije

Rezultati rada ovih istraživača primenjuju se, kako u Vojsci Srbije, tako i van granica naše zemlje.

"U septembru očekujemo usvajanje u naoružanje Vojske Srbije jedne bojeve glave koja je elaborisana vrstom kompozitnog ekploziva koji pripada grupi termobaričnih. To su najtraženiji eksplozivi koji kombinuju dejstvo termalne energije i nadpritiska udarnog talasa u vazduhu", objašnjava Simićeva.

Rusmirovićeva navodi da se definisanjem i promenom parametara procesa i samog sastava povećava domet rakete.

"Možemo da povećamo domet rakete sa recimo 20 na 50 kilometara. Takođe, poboljšavamo fizičko-mehanička i termička svojstva, stabilnost na različite uslove primene", objašnjava Rusmirovićeva.

U odeljenju koje se bavi eksplozivima i raketnim gorivima, Sektora za materijale i zaštitu, od šest doktoranada, četiri su žene. To je i jedan od retkih sektora u Vojno-tehničkom institutu u kojem je više žena.

"Jednostavno, uslovi konkursa na Vojno tehnički institut su prilično strogi. Traži se prosečna ocena preko osam, traži se znanje jezika i bar do sada naša iskustva su takva da su dame većinom bile te koje su izbijale u prvi plan", navodi načelnik Sektora za materijale i zaštitu dr Zijah Burzić.

U ovom Odeljenju više od 60 odsto čine žene. Kada je reč o Vojsci Srbije, prethodne godine, deset odsto bile su žene, u mirovnim operacijama bilo ih je više od 12 odsto, dok je u Ministarstvu odbrane nešto manje od 50 odsto žena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik