Životno osiguranje: Prekid polise briše sve uplate

Bez autora
Mar 28 2014

Prekid u redovnom plaćanju životnog osiguranja može osiguranike skupo da košta. Ukoliko zbog nedostatka novca klijent prestane da uplaćuje rate u prvim godinama po sklapanju ugovora, može ostati bez cele sume koju je do tada uplatio! Kako vreme odmiče, raste i mogućnost da osiguranik, u slučaju prekida ugovora, dođe do iznosa blizu onom koji je do tada uplatio. Što ugovor o osiguranju duže traje, to je veća osigurana suma, a što klijent duže izmiruje svoje obaveze, to su i njegove mogućnosti i korist koju ostvaruje mnogo veći. Potrebno je da prođu minimum dve godine da bi se ispunio uslov za povraćaj novca. Ako se prestane sa uplatama premije pre tog roka, osiguravajuća kuća zadržava uplaćene premije. Ako su prošle dve godine, može da se uradi takozvana kapitalizacija polise. Ona predstavlja dobro rešenje kad osiguranik ne može da plaća premiju, a želi da i dalje bude osiguran. U ovom slučaju se smanjuje osigurana suma, tačnije, iznos koji korisnik osiguranja dobija ako se dogodi osigurani slučaj.

Životno osiguranje: Prekid polise briše sve uplatePrekid u redovnom plaćanju životnog osiguranja može osiguranike skupo da košta. Ukoliko zbog nedostatka novca klijent prestane da uplaćuje rate u prvim godinama po sklapanju ugovora, može ostati bez cele sume koju je do tada uplatio!

Kako vreme odmiče, raste i mogućnost da osiguranik, u slučaju prekida ugovora, dođe do iznosa blizu onom koji je do tada uplatio.

- Što ugovor o osiguranju duže traje, to je veća osigurana suma, a što klijent duže izmiruje svoje obaveze, to su i njegove mogućnosti i korist koju ostvaruje mnogo veći - ističu u „Aksa osiguranju“.

- Potrebno je da prođu minimum dve godine da bi se ispunio uslov za povraćaj novca. Ako se prestane sa uplatama premije pre tog roka, osiguravajuća kuća zadržava uplaćene premije. Ako su prošle dve godine, može da se uradi takozvana kapitalizacija polise. Ona predstavlja dobro rešenje kad osiguranik ne može da plaća premiju, a želi da i dalje bude osiguran. U ovom slučaju se smanjuje osigurana suma, tačnije, iznos koji korisnik osiguranja dobija ako se dogodi osigurani slučaj.

Ipak, postoji mogućnost da u slučaju prekida osiguranja, klijent dobije svoj novac nazad, ali tek kada prođu godine definisane ugovorom. Na srpskom tržištu pravo na otkup polise stiče se posle maksimalno tri godine, ali uz redovnu uplatu premije. Što više vremena prođe, vrednost otkupljene polise je veća. Kada se polisa otkupi, prekida se ugovor o osiguranju. Osiguranik ne mora da čeka godine starosti i doživljenje, već sredstva dobija odmah, ali više nije osiguran.

U „Viner štetiše“ osiguranju objašnjavaju da klijent koji je minimum dve godine redovno uplaćivao osiguranje može da smanji premiju u dogovoru sa osigurivačem, može da prestane sa plaćanjem premije, može i da otkupi polisu, a postoji mogućnost i da zatraži isplatu predujma.

- Kada ugovarač prestane sa daljim plaćanjem premije, osigurana suma se smanjuje u skladu sa do tada uplaćenim premijama, na redukovanu osiguranu sumu - kaže Dragan Filipović, direktor sektora za osiguranje lica u „Viner štetiše osiguranju“.

- Nju osiguranik može da reaktivira u roku od godine dana od dana redukovanja, uz obavezu da plati svu zaostalu premiju.

Najmanje povoljan način je da ugovarač otkupi polisu, jer je otkupna vrednost u početnim godinama trajanja osiguranja značajno niža od uplaćenih sredstava. Ukoliko zatraži isplatu predujma, odobrava mu se isplata u visini od 90 odsto otkupne vrednosti uz obavezu plaćanja kamate sedam odsto godišnje na pozajmljen iznos.

Biljana Penić Barišić, zamenik direktora Direkcije za preuzimanje rizika i administraciju prodaje osiguranja života „Delta Đenerali“, ukazuje da se razlozi zašto se osiguravamo menjaju tokom života, pa je potrebno pronaći odgovarajuće osiguranje.

- Iako se premija i osigurana suma izražavaju u stranoj valuti, našim klijentima se nudi mogućnost da uplaćuju premiju u dinarskoj protivvrednosti, dok obaveza osiguravajuće kuće ostaje da osiguranu sumu isplati u valuti u kojoj je ugovorena polisa - ukazuje Biljana Penić Barišić.

Početi sa manjim uplatama

Da bi se lakše plaćala premija životnog osiguranja, bolje je krenuti sa manjim iznosima pa ih vremenom povećavati, ili ugovoriti dve ili više polisa na manje iznose, nego u početku ugovoriti jednu polisu sa velikim iznosom - ističe Dragan Filipović, direktor sektora za osiguranje lica u „Viner štetiše osiguranju“.

- Naravno, neophodno je uskladiti želje sa mogućnostima, odnosno visinu premije i pokrića uskladiti sa visinom primanja i, koliko god je moguće, proceniti stabilnost primanja tokom perioda otplate polise.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik