Znate li šta je ergofobija?

M.D.
Oct 21 2021

Uporni i neutemeljen strah od posla i odgovornosti poznat je kao ergofobija. Naziv je izveden od grčkih reči „ergon“ što znači rad, odnosno posao i „fobos“ koji označava strah.

Ergofobija predstavlja deo socijalnog anksioznog poremećaja i povezana je sa strahom od društvene interakcije. Osobe koje pate od ove vrste fobije doživljavaju anksioznost od same pomisli na posao ili radno mesto, iako shvataju da je njihov strah iracionalan.

Strah od posla se može ispoljavati na različite načine. Neke osobe smatraju da su nesposobne da izvršavaju svoje obaveze, kod nekih se ona ogleda u strahu od nadređenih lica i autoriteta, a neki ovaj strah povezuju sa celokupnim radnim okruženjem, te druženjem i komunikacijom sa kolegama.

Mnogi su razvili ergofobiju zbog straha od neuspeha, dok je kod drugih nastala iz nekog prethodnog traumatičnog iskustva.

Što se tiče simptoma, oni se razlikuju od osobe do osobe. Blaži simptomi su znojenje ili osećaj mučnine, dok su teži paralisanost od straha, pa čak i napadi panike. Još neki od simptoma koji se mogu javiti jesu sušenje usta, ubrzani otkucaji srca, pojačana osetljivost i vrtoglavica.

Ovu fobiju mogu razviti ljudi koji već imaju nekog radnog iskustva, ali i oni koji nikada u životu nisu bili zaposleni. U oba slučaja mogućnost (ponovnog) zaposlenja postaje teža, jer sa svakim neprijatnim iskustvom stah se pojačava, što dodatno udaljava osobu od ideje o radu.

Kako ova fobija ne bi drastično uticala na živote ljudi, neophodna je pomoć psihoterapeuta. Osim terapije, od pomoći mogu biti i meditacija, joga, vežbanje te razne tehnike disanja koje se primenjuju u stresnim situacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik