Zvornik: Žičarom do Đurđevog grada

Bez autora
Mar 17 2014

Opštinska administracija u Zvorniku je prepoznala da je turizam najveća razvojna šansa, pa sve više ulažu u promociju turističkih potencijala. Reka Drina sa Zvorničkim jezerom, banja Kiseljak, srednjovekovna tvrđava Đurđev grad i brojna arheološka nalazišta, najznačajni su destinacije koje već sad posećuju brojni turisti, a u budućnosti bi trebalo da ih bude i više. Jedan od ideja za unapređenje turizma je i izgradnja žičare, koja bi spojila centar grada sa tvrđavom na Đurđevom gradu. Do sada je dosta uloženo na raščišćavanju prostora oko zidina starog grada, uvedeno je osvetljenje i izgrađene takozvane Jerinine staze, koje vode kroz gustu borovu šumu do same tvrđave.

Zvornik: Žičarom do Đurđevog gradaOpštinska administracija u Zvorniku je prepoznala da je turizam najveća razvojna šansa, pa sve više ulažu u promociju turističkih potencijala. Reka Drina sa Zvorničkim jezerom, banja Kiseljak, srednjovekovna tvrđava Đurđev grad i brojna arheološka nalazišta, najznačajni su destinacije koje već sad posećuju brojni turisti, a u budućnosti bi trebalo da ih bude i više, pišu Novosti.

Jedan od ideja za unapređenje turizma je i izgradnja žičare, koja bi spojila centar grada sa tvrđavom na Đurđevom gradu. Do sada je dosta uloženo na raščišćavanju prostora oko zidina starog grada, uvedeno je osvetljenje i izgrađene takozvane Jerinine staze, koje vode kroz gustu borovu šumu do same tvrđave.

- Ideja o izgradnji žičare do Đurđevog grada nije nova. Ona bi doprinela bržem transferu turista do ove turističke destinacije. Opština je spremna da uloži sredstva da se ove godine uradi projekat za izgradnju žičare. Bitno je da to nisu neka prevelika sredstva, kako se obično misli. Već smo stupili u kontakt za proizvođačima takvih žičara i u maju će doći do prvih razgovora na tu temu - rekao nam je načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

Kako prenose Novosti, o ovoj ideji su upoznati i u Ministarstvu za trgovinu i turizam i izražena spremnost da se pomogne u njenoj realizaciji.

Pored zidina tvrđave koja je nastala u 14. veku, za vreme vladavine despota Đurđa Brankovića, i koju je po legendi podigla njegova supruga, u narodu poznata kao Prokleta Jerina, na ovom lokalitetu je podignuta i crkva po ugledu na Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je veoma interesantna za turiste.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik