Aranžmani poskupljuju da bi se smanjile doplate za gorivo?

Bez autora
May 18 2022

Srbija ove sezone ima ugovorene čarter-letove koji bi na razne destinacije trebalo da prevezu od 150.000 do 200.000 putnika iz naše zemlje.

Kako je cena goriva u avio-industriji, zbog globalne krize izazvane ratom u Ukrajini, povećana četiri puta u odnosu na period kada su čarteri ugovarani, očekivano je da će putnike cene aranžmana koštati više. U ovom trenutku doplate za gorivo u zavisnosti od odredišta iznose i do 70 evra, a potpuno je neizvesno koliko će one rasti do kraja sezone.

Aleksandar Seničić, direktor „Jute” kaže za „Politiku” da su doplate za avio-gorivo i do sada naplaćivane, ali nisu bile drastične, jer je i stanje sa cenama goriva bilo drugačije. Ovo je, objašnjava, kompleksna situacija koja zahteva revidiranje ugovora sa avio-kompanijama. Agencije planiraju da ukupnu cenu aranžmana povećaju za dozvoljenih osam odsto i to kroz povećanje cene karte, što bi smanjilo iznos trenutnih doplata za gorivo.

– Ukoliko gorivo i dalje nastavi da poskupljuje imaćemo i doplate za gorivo, ali one neće biti tako visoke. Vidim da se sada u javnosti opet govori o nezadovoljstvu putnika, ali nam je važno da znaju da agencije ni na koji način ne mogu da utiču na ove okolnosti. Agencije po zakonu kada dođe do ovako velikih promena na tržištu imaju pravo da podignu cene do osam odsto vrednosti aranžmana i za to im ne treba čak ni saglasnost putnika – navodi Seničić.

Na pitanje putnika zašto se doplate ne naplaćuju na cene karata u redovnom saobraćaju odgovara da to treba da upitaju avio-kompanije. Ali dodaje i da bi trebalo da je svima jasno da su čarteri linije koje se posebno ugovaraju i plaćaju. Troškovi jedne rotacije do Egipta su u vreme kada su ugovarani koštali 33.000, a u ovom trenutku su 44.000 evra.

– To mora da se plati i agencije takav zahtev dobijaju od prevoznika. Zato i organizujemo sastanak da bismo se dogovorili na koji način da to definišemo u ukupnoj ceni aranžmana. Smatramo da bi avio-kompanije trebalo da javnosti tačno obrazlože koliko su porasli troškovi, jer ovako se stvara percepcija među putnicima da agencije pokušavaju da poskupe aranžmane, što nije tačno – napominje direktor „Jute”.

Koliko je došlo do poremećaja na tržištu dobro ilustruje podatak da je karta na redovnoj liniji, na primer, „Turkiš erlajnsa” za Hurgadu jeftinija nego za čarter koji je ugovorila turistička agencija.

Doplata za gorivo naše putnike u ovom trenutku za Krf recimo košta 40 evra, jer je jedna rotacija aviona sa 140 mesta od januara, kada je čarter ugovaran, poskupela za 5.000 evra. Za Krit i Rodos su doplate nešto niže, a najskuplje je za Egipat i Tursku i daleke destinacije.

Gorivo učestvuje u formiranju ukupne cene čarter-prevoza sa 35 odsto i do sada se može očekivati poskupljenje od oko 30 procenata. Putnici imaju mogućnost da raskinu ugovor ukoliko nisu zadovoljni uslovima, a u opštim uslovima putovanja je navedeno i u kojim slučajevima su u obavezi da snose troškove zbog toga. Ukoliko to učine 45 dana pre polaska na put mogu zahtevati povraćaj novca koji je agencija dužna da vrati u roku od 15 dana. Ako su u otkaznom roku onda će biti obračunati i neki penali, ali savet je da se na vreme o svemu informišu i nađu rešenje u dogovoru sa agencijom. Putnici će doplate plaćati i za aranžmane koji uključuju prevoz autobusom, ali za sada su one drastično manje nego na avio-linijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik