BH Airlines ide u stečaj, dužan skoro 44 mil. KM

Bez autora
Feb 18 2016

Jedina državna zrakoplovna kompanija na prostoru Federacije BiH ide u stečaj. Naime, Vlada Federacije BiH je na jednoj od svojih sjednica početkom godine zadužila JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo razmotriti mogućnosti o pokretanju stečajnog postupka nad JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo u skladu sa Zakonom o gospodarskim društvima u BiH i Zakonom o stečajnom postupku Federacije BiH. Razlozi ovakvog postupka su velika dugovanja ove tvrtke. “Revizorskim izvješćem za 2013. godinu zaključeno je kako društvo ne može izmiriti svoje dugoročne obveze iz stalnih sredstava i da bez značajne pomoći ne može održati stalnost poslovanja. Na dan 29. siječnja 2016. godine akumulirani nepokriveni gubitak poduzeća iznosio je 43,868.317 KM, dok je istodobno ukupni upisani kapital iznosio oko 18,000.000 KM.

BH Airlines ide u stečaj, dužan skoro 44 mil. KMJedina državna zrakoplovna kompanija na prostoru Federacije BiH ide u stečaj.

Naime, Vlada Federacije BiH je na jednoj od svojih sjednica početkom godine zadužila JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo razmotriti mogućnosti o pokretanju stečajnog postupka nad JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo u skladu sa Zakonom o gospodarskim društvima u BiH i Zakonom o stečajnom postupku Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Razlozi ovakvog postupka su velika dugovanja ove tvrtke.

“Revizorskim izvješćem za 2013. godinu zaključeno je kako društvo ne može izmiriti svoje dugoročne obveze iz stalnih sredstava i da bez značajne pomoći ne može održati stalnost poslovanja. Na dan 29. siječnja 2016. godine akumulirani nepokriveni gubitak poduzeća iznosio je 43,868.317 KM, dok je istodobno ukupni upisani kapital iznosio oko 18,000.000 KM”, navodi se u informaciji koju je razmatrala Vlada Federacije BiH.

Kako se dalje navodi u spomenutoj informaciji, najveći povjeritelj je društvo HETA d.o.o. koje potražuje 25,409.857 konvertibilnih maraka iz ugovora o financijskom leasingu za dva zrakoplova ATR-72.

Potraživanja JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo iznose 6,429.884 KM, potraživanja stranih dobavljača 4,257.826 KM, potraživanja zaposlenika po osnovi bruto plaća oko 2,700.000 KM, potraživanja JP Ponta BiH iznose 1,397.091 KM, rezerviranja po osnovi tužbi 1,816.580 KM, te ostala potraživanja 751.062 KM.

Situaciju u ovoj kompaniji dodatno je zakomplicirala blokada svih bankovnih računa u travnju prošle godine koju je pokrenuo najveći povjeritelj HETA d.o.o. Sarajevo, što su zatim učinili i drugi povjeritelji koji su imali instrumente osiguranja naplate svojih potraživanja, tako da je za nekoliko dana ovo društvo imalo blokade na svojim računima u poslovnim bankama.

“Od 11. lipnja 2015. godine, zbog neizmirenja dospjelih obveza po osnovi osiguranja zrakoplova za razdoblje od šest mjeseci, reosiguravatelji su preko Sarajevo osiguranja izvršili storniranje svih izdanih polica osiguranja, što je imalo za posljedicu zaustavljanje jedinog zrakoplova kojim su se operacije letenja do tada obavljale. Drugi je zrakoplov još u studenom 2014. ostavljen u Njemačkoj zbog remonta, gdje se i sada nalazi jer nema novca za plaćanje troškova ove usluge”, ističe se u informaciji.

Sva navedena događanja prouzročila su i ubrzan odljev visokostručnog letačkog i tehničkog osoblja. U siječnju ove godine JP Međunarodni aerodrom Sarajevo preuzeo je jedan dio radnika, nakon čega je JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo ostao s 48 radnika na raspolaganju. Također, treba istaknuti činjenicu kako obveze po osnovi poreza i doprinosa iz plaća još uvijek nisu izmireni, te da se uvećavaju s obzirom na dio djelatnika čiji status nije riješen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik