BiH i UAE potpisali sporazum o vazdušnom saobraćaju

Bez autora
Nov 05 2018

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i direktor Generalne uprave za civilnu avijaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Muhamed el-Suvajidi potpisali su u Dubaiju sporazum između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom saobraćaju između i izvan njihovih teritorija. Ovim sporazumom uređuju se prava koja ugovorne strane daju jedna drugoj, u svrhu omogućavanja svojim avioprevoznicima da uspostave i obavljaju vazdušni saobraćaj. Avioprivoznici u vazdušnom saobraćaju koje je odredila svaka ugovorna strana ovog sporazuma uživaće sljedeća prava: da lete iznad teritorije druge ugovorne strane, bez slijetanja; da se zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u nekomercijalne svrhe; da se, dok obavljaju dogovoreni vazdušni saobraćaj, zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u svrhu ukrcavanja ili iskrcavanja putnika međunarodnog vazdušnog saobraćaja, prtljaga ili tereta, odvojeno ili u kombinaciji.

BiH i UAE potpisali sporazum o vazdušnom saobraćajuMinistar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i direktor Generalne uprave za civilnu avijaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Muhamed el-Suvajidi (Saif Mohammed Al-Suwaidi) potpisali su u Dubaiju sporazum između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom saobraćaju između i izvan njihovih teritorija.

Ovim sporazumom uređuju se prava koja ugovorne strane daju jedna drugoj, u svrhu omogućavanja svojim avioprevoznicima da uspostave i obavljaju vazdušni saobraćaj.

Avioprivoznici u vazdušnom saobraćaju koje je odredila svaka ugovorna strana ovog sporazuma uživaće sljedeća prava: da lete iznad teritorije druge ugovorne strane, bez slijetanja; da se zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u nekomercijalne svrhe; da se, dok obavljaju dogovoreni vazdušni saobraćaj, zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u svrhu ukrcavanja ili iskrcavanja putnika međunarodnog vazdušnog saobraćaja, prtljaga ili tereta, odvojeno ili u kombinaciji.

Uz ostalo, sporazumom je uređeno izdavanje, opoziv i ograničenje dozvola za rad avioprevoznicima, carinske i druge korisničke obaveze, recipročno priznavanje certifikata i druge dokumentacije izdate od nacionalnih organa vazdušnog saobraćaja obje zemlje i dr.

Potpisani sporazum predstavlja još jednu u nizu aktivnosti Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine na daljnjem unapređenju vazdušnog saobraćaja Bosne i Hercegovine.

Prilikom ove zvanične posjete ministar Jusko je, kao šef delegacije Bosne i Hercegovine, učestvovao na Konferenciji opunomoćenika Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), krovne međunarodne organizacije u području informacionih i komunikacionih tehnologija i usluga, a ujedno i najstarije specijalizovane agencije u okviru Ujedinjenih naroda. Na Konferenciji je učestvovalo 178 zemalja država članica ITU-a iz cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina je članica ove unije od 1992. godine.

Konferencija opunomoćenika, koja se održava svake četiri godine, mjesto je na kojem države članice ITU-a donose ključne odluke od važnosti za budućnost ITU-a, njegov rad i organizaciju, te utvrđuju planove kojima će usmjeriti razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija i usluga na svjetskom nivou u sljedećem periodu.

Jedna od najvažnijih tačaka na Konferenciji bio je izbor čelnih osoba i glavnih tijela ITU-a na mandatni period od četiri godine, i to generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara ITU-a, direktora Radio-komunikacionog biroa, Biroa za telekomunikacionu standardizaciju i Biroa za telekomunikacioni razvoj ITU-a. Takođe je izabrano i 12 članova Odbora za radijske propise i nove države članice Vijeća ITU-a, tijela koje upravlja međunarodnom organizacijom u periodu između dviju konferencija opunomoćenika, ukupno njih 48 iz pet svjetskih regija, prenosi "Avaz.ba".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik