Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura

Bez autora
Mar 03 2024

Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) u prošloj je godini ostvario neto dobit od 2,3 milijuna eura, dok je 2022. godine bilježio gubitak od 18,2 milijuna eura, što se u poslovnom izvješću kompanije uz ostalo objašnjava pozitivnim tržišnim trendovima i rastom prihoda te nižim cijenama goriva.

"U 2023. godini nastavio se rast potražnje za uslugama zračnog prijevoza koji je započeo u 2022. nakon dvije godine poslovanja pod utjecajem pandemije te je sukladno tome Croatia Airlines nastavio s povećanjem frekvencija i uvođenjem novih ruta u 2023. godini što je dovelo do rasta naleta u broju letova za 11 posto i rasta broja prevezenih putnika za 19 posto u odnosu 2022. godinu. Provedba strateških inicijativa definiranih post covid strategijom, pozitivni tržišni trendovi, rast prihoda te niža cijena goriva doprinijeli su znatno boljem poslovanju u 2023. godini", ističe se u preliminarnom financijskom izvješću objavljenom u četvrtak na Zagrebačkoj burzi.

Croatia Airlines je lani ostvario operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura. Sukladno rastu prometa i operativni prihodi i operativni troškovi ostvareni su na znatno višoj razini u odnosu na 2022. godinu, ističu iz nacionalnog zračnog prijevoznika.

Tako su prihodi iz poslovanja u prošloj godini iznosili 252,4 milijuna eura, što je u odnosu na godinu ranije rast za 20 posto, a iz kompanije to objašnjavaju rastom putničkih prihoda. Putnički prihodi viši su za 24 posto te su u 2023. godini iznosili 208,8 milijuna eura, uz 19 posto više prevezenih putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik