EK odobrila Sloveniji uvođenje takse za pretovar robe u Luci Koper

Bez autora
Apr 19 2017

Radi financiranja izgradnje 27 kilometara pruge od Kopra do Divače i povećanja kapacitete transporta iz i u luku Koper, Slovenija će privremeno uvesti povećanje cestarine za teretna vozila na nekim dionicama te taksu za pretovar robe u luci Koper, što joj je odobrila Europska komisija, kazao je u srijedu državni tajnik u slovenskom ministarstvu financija Jure Leben. Zakon o djelomičnom financiranju gradnje te pruge u hitnom je parlamentarnom postupku, a Europska komisija podržala je prijedlog, pa nema zapreka da se takvi dodaci na teretni promet uvedu početkom 2019. godine, kazao je Leben. Predviđa se da će se dodatak od 15 posto na uobičajenu cestarinu za teretna vozila naplaćivati za vozila na relaciji Koper - Ljubljana, a dodatak od pet posto na relaciji Ljubljana - Šentrupert, dok taksa za pretovar u luci Koper još nije definirana, ali se očekuje da će se iz tog izvora godišnje dobivati desetak milijuna eura.

EK odobrila Sloveniji uvođenje takse za pretovar robe u Luci KoperRadi financiranja izgradnje 27 kilometara pruge od Kopra do Divače i povećanja kapacitete transporta iz i u luku Koper, Slovenija će privremeno uvesti povećanje cestarine za teretna vozila na nekim dionicama te taksu za pretovar robe u luci Koper, što joj je odobrila Europska komisija, kazao je u srijedu državni tajnik u slovenskom ministarstvu financija Jure Leben.

Zakon o djelomičnom financiranju gradnje te pruge u hitnom je parlamentarnom postupku, a Europska komisija podržala je prijedlog, pa nema zapreka da se takvi dodaci na teretni promet uvedu početkom 2019. godine, kazao je Leben.

Predviđa se da će se dodatak od 15 posto na uobičajenu cestarinu za teretna vozila naplaćivati za vozila na relaciji Koper - Ljubljana, a dodatak od pet posto na relaciji Ljubljana - Šentrupert, dok taksa za pretovar u luci Koper još nije definirana, ali se očekuje da će se iz tog izvora godišnje dobivati desetak milijuna eura.

Zakon kojim se ubrzava gradnja pruge Koper - Divača, što je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Sloveniji u zadnjih desetak godina, poslan je u parlament po hitnom postupku, kako bi Slovenija mogla pravodobno konkurirati za dobivanje nepovratnih sredstava EU-a na tzv. "blending" natječaju, u sklopu kojeg se udružuju sredstva više investitora.

Riječ je o sredstvima iz projekta infrastrukturnog povezivanja CEF, a u "blending" programu je na raspolaganju oko milijarda eura nepovratnih sredstava, od čega bi Slovenija mogla dobiti oko 50 milijuna eura.

Pruga Koper - Divača prema jednom bi planu stajala ukupno 1,4 milijarde eura, a po drugom oko 800 milijuna eura, a za nju se traže privatni investitori, sredstva EU-a te investicije iz susjednih država srednje Europe.

Pismeno su projekt gradnje nove pruge prema Kopru podržale sve članice Višegradske skupine, a Mađarska je obećala da će u projekt uložiti 200 milijuna eura, ali zahtijeva da dobije trajnu koncesiju u luci Koper ili da njezina građevinska industrija sudjeluje u gradnji pruge, prenijeli su slovenski mediji.

Slovenski prijevoznici nisu zadovoljni dodatnom taksom na teretni promet te tvrde da im je željeznica konkurencija u situaciji kad se premalo ulaže u obnovu i održavanje cesta. Službene rezerve iznijela je i slovenska Gospodarska komora (GZS).

Nisu u potpunosti zadovoljni niti u upravi Luke Koper, državne kompanije s isključivom koncesijom u luci, jer smatraju da će taksa na pretovar tereta smanjiti tržišnu konkurentnost Kopra u odnosu na ostale sjevernojadranske luke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik