Etihad ervejz prevezao 17 odsto više putnika

Bez autora
Jan 13 2016

Nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz saopštila je da je prošle godine prevezla 17,4 miliona putnika. To je povećanje od 17 odsto u odnosu na 2014. godinu i da je obavila 97.400 letova kojima je prešla ukupno 467 miliona kilometara. Iz te kompanije, koja je strateški partner Er Srbije, ističu da su u 2015. godini ostvareni odlični operativni rezultati, uz nastavak rasta broja putnika i obima prevezenog tereta. Kako navode, rast tražnje nastavio je da prevazilazi povećanje kapaciteta avio-kompanije, što predstavlja potvrdu uspešnosti njene dugoročne strategije rasta. Etihad ervejz je prevezao više od 75 odsto putnika koji su 2015. godine putovali ka i iz Međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju. Kada se ovome dodaju partnerske avio-kompanije u kojima Etihad ervejz ima udeo u vlasništvu, a koje obavljaju letove ka prestonici UAE, to učešće raste na čak 84 odsto putničkog saobraćaja na Međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju...

Etihad ervejz prevezao 17 odsto više putnikaNacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz saopštila je da je prošle godine prevezla 17,4 miliona putnika. To je povećanje od 17 odsto u odnosu na 2014. godinu i da je obavila 97.400 letova kojima je prešla ukupno 467 miliona kilometara.

Iz te kompanije, koja je strateški partner Er Srbije, ističu da su u 2015. godini ostvareni odlični operativni rezultati, uz nastavak rasta broja putnika i obima prevezenog tereta.

Kako navode, rast tražnje nastavio je da prevazilazi povećanje kapaciteta avio-kompanije, što predstavlja potvrdu uspešnosti njene dugoročne strategije rasta.

"Etihad ervejz je prevezao više od 75 odsto putnika koji su 2015. godine putovali ka i iz Međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju. Kada se ovome dodaju partnerske avio-kompanije u kojima Etihad ervejz ima udeo u vlasništvu, a koje obavljaju letove ka prestonici UAE, to učešće raste na čak 84 odsto putničkog saobraćaja na Međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju", piše u saopštenju.

Predsednik i generalni direktor Etihad ervejza Džejms Hogan rekao je tim povodom da je ta kompanija tokom 2015. godine bila u prilici da, kroz višestruko nagrađivane usluge i putem razvoja mreža partnerskih avio-kompanija, milionima putnika pruži nove mogućnosti konkurentnog izbora.

Navodi se i da je Etihad ervejz lane svojoj globalnoj mreži pridodao šest novih destinacija, uvođenjem letova za Kolkatu, Madrid, Edinburg, Entebe, Hong Kong i Dar es Salam, kao i novi direktni let za Brizbejn.

Takođe, pojačao je flotu avionom Boing 787-9 Drimlajner, koji je počeo da obavlja komercijalne letove na linijama za Vašington, Cirih, Singapur i Brizbejn, a povećan je i broj linija aviona Erbas A380, koji sada obavlja još jedan let ka Aerodromu Hitrou u Londonu i nove letove ka Sidneju i Njujorku.

Najavljuje se da će ta avio-kompanija tokom ove godine uvesti i treći svakodnevni let avionom A380 do Aerodroma Hitrou u Londonu, kao i dva nova leta ovim avionom za Mumbaj i Melburn, dok će Boing 787 dobiti pet novih destinacija, u koje spadaju Diseldorf, Pert, Šangaj, Istanbul i Johanesburg.

Kompanija je tokom 2015. godine povećala frekvencije letova na 16 linija širom sveta, da je povećala broj kod-šer i partnerstava sa udelom u vlasništvu, a da su ta partnerstva donela više od pet miliona putnika na letove Etihad ervejza, što predstavlja povećanje od 43 procenta u odnosu na 3, miliona putnika u 2014. godini.

Novi kod-šer sporazum je zaključen sa avio-kompanijom Pakistan Internešenal Erlajns, dok su značajno proširena postojeća kod-šer partnertnerstva sa kompanijama Er Srbija, Amerikan erlajns, flajnas, Džet ervejz, Korean er, NIKI i S7 Erlajns.

Kao rezultat toga, Etihad ervejz pruža udruženu mrežu od gotovo 600 putničkih i kargo destinacija putem 197 interlajn i 49 kod-šer partnerstava.

U junu se švajcarska regionalna avio-kompanija Darvin erlajn, koja posluje pod nazivom Etihad ridženel, poslednja pridružila Etihadovoj mreži partnera u kojima je avio-kompanija stekla udeo u vlasništvu, u koje takođe spadaju Erberlin, Er Srbija, Er Sejšeli, Džet ervejz i Virdžin Australija.

Ta grupacija partnera predstavlja sedmu najveću svetsku grupaciju avio-kompanija, kojima ukupno leti više od 100 miliona putnika.

Flotu Etihad ervejza je na kraju 2015. godine činio ukupno 121 avion, čija je prosečna starost 5,8 godina - jedna od najmlađih i ekološki najprihvatljivijih u avio-industriji.

Avio-kompanija je tokom 2015. godine primila u svoju flotu 11 aviona Erbas (četiri A380, šest A321 i jednog A320) i četiri aviona Boing 787-9 Drimlajner, a iznajmljeni su i dodatni avioni, a tokom ove godine očekuje se isporuka 10 aviona.

Hogan je najavio da ta kompanija nastavlja da se suočava sa izazovima, u koje spada i protekcionizam najvećih američkih i evropskih avio-kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik