Garancija za brodove nije pala

Bez autora
Jan 28 2016

Garancija od 39 miliona eura koju je Vlada dala za nabavku brodova kotorske Crnogorske plovidbe nije pala. Garancija koja se odnosi na kreditni aranžman između kineske Eksim banke i Crnogorske plovidbe Kotor nije aktivirana, kazali su iz Ministarstva odgovarajući na pitanje da li je plaćena druga rata kredita koja je dospijevala na naplatu 21. februara. Ministar finansija kazao je krajem novembra prošle godine da postoji bojazan da će država morati da plati 39 miliona eura po osnovu garancija zbog problema u poslovanju kompanije. Za brodove garancije zavise od cijene date na tržištu i iskazujemo bojazan da se može desiti da budu isplaćene iz budžeta. Ako se to desi, razmišljamo o prevođenju tih garancija u javni dug, jer je to lakše onda platiti u ratama nego jednokratno.

Garancija za brodove nije palaGarancija od 39 miliona eura koju je Vlada dala za nabavku brodova kotorske Crnogorske plovidbe nije pala, saopštili su juče Pobjedi iz Ministarstva finansija.

"Garancija koja se odnosi na kreditni aranžman između kineske Eksim banke i Crnogorske plovidbe Kotor nije aktivirana", kazali su iz Ministarstva odgovarajući na pitanje redakcije Pobjede da li je plaćena druga rata kredita koja je dospijevala na naplatu 21. februara.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je krajem novembra prošle godine da postoji bojazan da će država morati da plati 39 miliona eura po osnovu garancija zbog problema u poslovanju kompanije.

"Za brodove garancije zavise od cijene date na tržištu i iskazujemo bojazan da se može desiti da budu isplaćene iz budžeta. Ako se to desi, razmišljamo o prevođenju tih garancija u javni dug, jer je to lakše onda platiti u ratama nego jednokratno. Time ne bi bila ugrožena fiskalna održivost", kazao je Žugić krajem novembra na skupštinskom Odboru za ekonomiju.

Crnogorska plovidba do sada je, podsjetimo, otplatila jednu ratu kredita za kupovinu brodova u vrijednosti od 3,08 miliona američkih dolara ili 2,9 miliona eura. Brodovi su kupljeni od kineske Poli grupe 2010. godine, a kredit je odobrila kineska Eksim banka uz garanciju Vlade.

Ugovor o kreditu za nabavku dva broda ,,Kotor“ i ,,21. maj“ od kompanije Poly Technologies INC iz Pekinga potpisan je 26. januara 2010. godine. Kredit je zaključen po stalnoj kamatnoj stopi od tri odsto, vrijeme otplate kredita je 15 godina, a grejs period je bio pet godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik