Gubitak aerodroma Hitrou 4,7 milijardi dolara od početka pandemije

Bez autora
Oct 26 2021

Londonski aerodrom Hitrou ne očekuje da će se vazdušni saobraćaj potpuno oporaviti pre 2026. godine, budući da je broj putnika koji putuju preko najveće britanske vazdušne luke i dalje daleko ispod nivoa pre pandemije uprkos izvesnom porastu u poslednja tri meseca.

Broj opsluženih putnika na Hitrou aerodromu je u trećem tromesečju iznosio 28 posto od nivoa pre pandemije, dok je kargo prevoz dostigao 90 procenata, izveštava Rojters.

Kumulativni gubitak kompanije, od početka kovid pandemije, iznosi 3,4 milijarde funti (4,68 milijardi dolara), javlja Tanjug.

Hitrou, preko kojeg se obavlja veliki broj dugolinijskih letova i koji je lani izgubio krunu najprometnijeg evropskog vazduhoplovnog čvorišta od pariskog aerodroma Šarl de Gol, pokušao je da ublaži uticaj pandemije na poslovanje podizanjem naknade za avio-kompanije i putnike, i zahtevajući od vlade da ukine pravila o testiranju za vakcinisane putnike.

Prošle nedelje, britanski regulator za vazdušni saobraćaj je saopštio da neće dozvoliti da Hitrou podigne putničke takse onoliko koliko je želeo, a i avio-kompanije su protiv predloženog iznosa povećanja naknada.

Londonski aerodrom, u vlasništvu španskog Ferovijala, katarske Uprave za investicije i korporacije Čajna Investment, objavio je, između ostalog, da su njegovi akcionari ostvarili negativan prinos, u realnom iznosu, u poslednjih 15 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik