Gubitak GSP 1,9 milijardi dinara

Bez autora
Feb 25 2019

Na današnjoj sednici Skupštine grada najvažnija tačka dnevnog reda biće izglasavanje rebalansa budžeta, potrebnog da bi Grad kupio više od 200 novih autobusa za GSP. Grad će uzeti kredit od 35 miliona evra za ovu nabavku, dok će dodatnih 10 miliona evra za kupovinu autobusa obezbediti ovo preduzeće. Kako su čelnici najavili, rok za isporuku novih autobusa biće 150 dana i oni bi 1. septembra morali da se nađu na ulicama. Inače, GSP sa sadašnjim voznim parkom neće moći da pregura zimski red vožnje. Kako se navodi u rebalansu poslovanja GSP-a, koji će se pred odborncima naći u ponedeljak, osnovni cilj u 2019. godini je da se nastavi sa stabilizacijom i konsolidacijom preduzeća. Tokom 2018. godine GSP je imao manje učešće u obavljanju prevoza u gradu, pošto sada privatni prevoznici putnike voze na 33 autobuske i 18 minibus linija.

Gubitak GSP 1,9 milijardi dinaraNa današnjoj sednici Skupštine grada najvažnija tačka dnevnog reda biće izglasavanje rebalansa budžeta, potrebnog da bi Grad kupio više od 200 novih autobusa za GSP. Grad će uzeti kredit od 35 miliona evra za ovu nabavku, dok će dodatnih 10 miliona evra za kupovinu autobusa obezbediti ovo preduzeće.

Kako su čelnici najavili, rok za isporuku novih autobusa biće 150 dana i oni bi 1. septembra morali da se nađu na ulicama. Inače, GSP sa sadašnjim voznim parkom neće moći da pregura zimski red vožnje.

Kako se navodi u rebalansu poslovanja GSP-a, koji će se pred odborncima naći u ponedeljak, osnovni cilj u 2019. godini je da se nastavi sa stabilizacijom i konsolidacijom preduzeća.

Tokom 2018. godine GSP je imao manje učešće u obavljanju prevoza u gradu, pošto sada privatni prevoznici putnike voze na 33 autobuske i 18 minibus linija. Ovo je, kako piše u rebalansu, uticalo na raspoloživost voznog parka i vozača. Piše i da je gubitak GSP u 2018. godini 1,93 milijarde dinara.

Navodi se i da je tokom 2019. potrebno samanjiti broj prekovremenih sati, kao i da se održavanje vozila i prevoz putnika uskladi sa osmočasovnim radnim vremenom.

Rebalansom je, osim kupovine novih vozila, planiran i remont 52 autobusa, remont kočnog sistema na "špancima", ali i nabavka tri električna vozila za pešačku zonu u centru grada. U planu je postavljanje mobilnog data centra, unapređenje bezbednosti informacionog sistema, zamena mrežne opreme...

Završetkom postavljanja šina preko Mosta na Adi, biće uvedene nove tramvajske linije, što će povećati obim posla. Grad i Sekretarijat za prevoz doneli su odluku o povećanju brzine tramvaja, a napravljen je plan za postavljanje opreme na raskrsnicama koja će davati prioritet šinskim vozilima. Rekonstukcijom Karađorđeve, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, 27. marta i Kraljice Marije, kao i Savskog trga, biće zamenjene i tramvajske šine.

Ujedno, tokom 2020. i 2021. godine planirano je da grad Beograd uloži još dodatnih 65 miliona u kupovinu autobusa, električnih autobusa i tramvaja.

Nove investicije

Tokom ove godine, trebalo bi, kako se navodi u programu poslovanja, proširiti parking pogona "Novi Beograd", izgraditi novi objekat radioničkog tipa u Bloku 66, obnoviti farbarske radionice, kupiti i postaviti terminuse.

Ujedno, potrebno je zbog izmeštanja pogona "Dorćol" formirati novi trolejbusko-elektobuski pogon "Kosmaj 2", kao i kompleks "Mala Autokomanda" na delu između ulica Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške i Kružnog puta Padina.

Stara vozila troše više goriva

GSP, kako se navodi u dokumentu, mesečno mora da obezbedi 2,9 miliona litara dizel goriva kako bi autobusi išli po redu vožnje.

Zbog prosečne starosti vozila od 10,1 godine, povećana je i potrošnja goriva u odnosu na 2017.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik