Hrvatskoj više od 119 milijuna eura za nabavu 21 električnog vlaka

Bez autora
Mar 18 2020

Europska komisija u utorak je odobrila više od 119 milijuna eura iz Kohezijskog fonda Hrvatskoj za kupnju 21 električnog vlaka.

To je jedan od 14 velikih infrastukturnih projekata u sedam država članica, koji su ukupno vrijedni više od 1,4 milijarde eura.

"Sredstvima iz Kohezijskog fonda od više od 119 milijuna eura financirat će kupnja 21 električnog vlaka kako bi se poboljšala kvaliteta usluge, smanjila čekanja i građane potaknulo da se više koriste održivim oblicima prijevoza. U okviru tog projekta pridonijet će se modernizaciji željezničkih vozila u Hrvatskoj te poboljšati povezivost i mobilnost uz pozitivne ekonomske rezultate. Smanjit će se vrijeme putovanja, buka, vibracije i operativni troškovi te istodobno povećati sigurnost", navodi Komisija.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira rekla je da kohezijska politika "u ovako teškim vremenima" mora zadržati svoju ulogu u potpori gospodarstva i na korist građana.

"Danas odobreni veliki projekti pokazuju da financijska sredstva EU-a, osobito u okviru kohezijske politike, donose konkretne rezultate te pomažu regijama i gradovima da postanu sigurniji, čišći i ugodniji za građane i poduzeća. Mnogi odobreni projekti pridonose i postizanju ciljeva europskog zelenog plana. Kad Europska komisija, države članice i regije udruže snage, mogu mnogo toga postići", rekla je povjerenica Elisa Ferreira.

Ostali projekti odobreni su u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Španjolskoj. Projekti obuhvaćaju nekoliko ključnih područja kao što su okoliš, zdravlje, promet i energetika za pametniju Europu s niskom razinom ugljika.

Velika ulaganja u okviru kohezijske politike usmjerena su na glavne projekte pojedinačne vrijednosti veće od 50 milijuna eura. S obzirom na velik financijski doprinos EU-a sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj ili Kohezijskog fonda, ti su projekti predmet posebnog postupka procjene, a konačnu odluku donosi Europska komisija.

JASPERS (Zajednička pomoć za potporu projektima u europskim regijama), mreža neovisnih stručnjaka koji pomažu lokalnim, regionalnim i nacionalnim tijelima u pripremi velikih infrastrukturnih projekata financiranih sredstvima EU-a, imao je veliku ulogu u svakom od tih projekata putem savjetovanja država članica i korisnika tijekom razvoja projekta ili tijekom ocjenjivanja zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik