HTZ: U Hrvatskoj će u ljetnoj sezoni biti više od 500 aviolinija

Bez autora
Apr 10 2024

U hrvatskim zračnim lukama u veljači je broj putnika porastao za 14,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, na 293 tisuće, pa je na godišnjoj razini porastao i broj putnika u prva dva mjeseca ove godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Hrvatska će kroz ljeto biti direktno povezana sa 133 strana grada

Hrvatska će u ljetnoj sezoni imati 517 domaćih i međunarodnih aviolinija, koje će obavljati oko 70 zračnih prijevoznika. pa se očekuje i dvoznamenkasti porast zračnog turističkog prometa u odnosu na lani, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Među zračnim prijevoznicima u ljetnoj sezoni 2024., najviše rotacija imat će, prema najavama, nacionalni prijevoznik Croatia Airlines te strani Ryanair, Easyjet, Eurowings i Lufthansa, pri čemu iz HTZ-a ističu i povratak direktnih linija za daleka tržišta. Tako se vraćaju direktne linije Zagreb-Seoul (Južna Koreja) i Rijad (UAE)-Dubrovnik, koje nisu prometovale u pandemijskim godinama, a predviđene su i 'daleke' linije za Kanadu, SAD i Katar.

Svim tim linijama Hrvatska će kroz ljeto biti direktno povezana sa 133 strana grada ili tri više nego lani te 41 državom, od kojih je većina iz Europe, odnosno najveći broj zrakoplovnih operacija bit će s Njemačkom, UK, Italijom, Francuskom i Poljskom. Među domaćim zračnim lukama najviše linija planirano je za zračne luke Zagreb, Split i Dubrovnik, navodi se u priopćenju u kojemu se navodi i da su podaci pripremljeni na temelju podataka i najava od hrvatskih zračnih luka.

- Gotovo sve zračne luke očekuju povećanje prometa ove godine, a povećanje broja aviolinija najbolje pokazuje da Hrvatska i dalje čvrsto zauzima poziciju sigurne i atraktivne turističke zemlje. Brojne aviokompanije prepoznale su povećanu potražnju za hrvatskim destinacijama te su i proširile svoje programe, a veseli i što je sve više 'konekcija' s dalekim tržištima, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Ocijenio je i da je avioprijevoz jako važan u povezivanju Hrvatske sa svijetom, posebice krajnjeg hrvatskog juga s najvažnijim emitivnim tržištima.

Osim putnika, povećao se i teret

U prva dva mjeseca ove godine bilo je u zračnim lukama ukupno 588 tisuća putnika, što je 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Porast broja putnika u zračnim lukama je u prva dva mjeseca 2024. pratio i porast operacija zrakoplova (slijetanja/polijetanja) za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i to na 9,5 tisuća tih operacija.

Bilo je i više tereta u zračnim lukama nego u lanjska prva dva mjeseca, za 12,6 posto ili 1,5 tisuća tona.

U veljači većina putnika na zračnoj luci Zagreb

Samo u veljači od ukupnih 293 tisuće putnika na zračnim lukama, većina je ili 243 tisuće prošla kroz zračnu luku Zagreb, što je porast od 17,4 posto u odnosu na veljaču 2023.

Druga je zračna luka Split s 29 tisuća putnika ili gotovo 1 posto manje, dok je treća zračna luka Dubrovnik sa 17,2 tisuće putnika ili 0,1 posto više nego u lanjskoj veljači.

Prema zemljama zračnih luka, hrvatske su u veljači 2024. najveći promet ostvarile s njemačkim zračnim lukama, sa 64 tisuće putnika ili 16,4 posto više nego u veljači 2023., a slijede zračne luke Nizozemske i Ujedinjene Kraljevine, s kojima je također bilo više putnika nego lani.

Ukupno je u svim zračnim lukama u veljači bilo 4.580 zrakoplovnih operacija ili 9,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je tereta bilo 722 tone ili 6,2 posto više.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik