Iz Istanbula za Podgoricu 12 letova nedjeljno

Bez autora
Feb 24 2016

Dosadašnje investicije iz Turske u oblastima transporta, turizma i bankarstva predstavljaju podsticaj za naredna ulaganja, koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, ocijenili su ministar održivog razvoja i turizma i ambasador Turske. Sagovornici su kazali da postoji puno prostora za dalju saradnju u turizmu i investiranju između Crne Gore i Turske. U tom kontekstu jako je važna i posjeta turskih zvaničnika Crnoj Gori planirana za ovu godinu, povezivanje sa turskim investitorima, kao i veliki porast broja turista iz Turske u prošloj godini. Postoji potpuna otvorenost za partnerstvo u mnogim oblastima, kao veliko interesovanje turskih investitora za Crnu Goru, a značajan dio njih je već aktivan u regionu.

Iz Istanbula za Podgoricu 12 letova nedjeljnoDosadašnje investicije iz Turske u oblastima transporta, turizma i bankarstva predstavljaju podsticaj za naredna ulaganja, koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, ocijenili su ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i ambasador Turske, Serhat Galip.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, kazali da postoji puno prostora za dalju saradnju u turizmu i investiranju između Crne Gore i Turske.

„U tom kontekstu jako je važna i posjeta turskih zvaničnika Crnoj Gori planirana za ovu godinu, povezivanje sa turskim investitorima, kao i veliki porast broja turista iz Turske u prošloj godini“, navodi se u saopštenju.

Galip je kazao da postoji potpuna otvorenost za partnerstvo u mnogim oblastima. On je naveo i da postoji veliko interesovanje turskih investitora za Crnu Goru, a značajan dio njih je već aktivan u regionu.

Sagovornici su podsjetili na ulaganja Dogus grupe, kao kompanije sa međunarodnim ugledom.

„Stoga je, na inicijativu Gvozdenovića, zaključeno da bi organizacija konferencije tokom ove godine, na kojoj bi se predstavile mogućnosti za saradnju i potencijali za ulaganja, bio dobar potez u pravcu daljeg ekonomskog povezivanja“, rekli su iz Ministarstva.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti ubrzanja aktivnosti investitora na izgradnji kanalizacione mreže u Herceg Novom koje realizuje turska kompanija, a čiji se završetak, prema trenutnim najavama, očekuje tokom maja.

„Kako je samo prošle godine zabilježen rast broja turskih turista od čak 30 odsto, saopšteno je i da je ovo oblast koja će u narednom periodu takođe biti u fokusu interesovanja“, kazali su iz Ministarstva.

Galip je saopštio da je Crna Gora veoma interesantna destinacija za tursko tržište, a zajednički je konstatovano i da veliki udio u tome ima dobro poslovanje i politika koju vodi Turkish Airlines.

„Ta kompanija je u toku prošle godine obezbjeđivala promotivne sadržaje na nacionalnoj televiziji posvećene Crnoj Gori, a od marta do kraja oktobra, prema najavama, realizovaće 12 rotacija sedmično na relaciji Podgorica-Istanbul“, rekli su iz Ministarstva.

Galip je podsjetio i da je Turkish Airlines prošle godine na toj relaciji prevezao 74 hiljade putnika. Od toga su 42 odsto činili putnici iz neke treće zemlje, obzirom da je Istanbul i tranzitno mjesto, što pokazuje da je ta aviokompanija značajna ne samo za povezivanje Crne Gore sa Turskom, već i sa drugim destinacijama.

Gvozdenović je kazao da je posebno važno predstavljanje Crne Gore na svim tržištima, pa i turskom, kao jedinstvene turističke destinacije koja ima ne samo obalu, već zaleđe, kulturu i bogatu istoriju.

Sagovornici su zaključili da će se kroz buduću intenzivnu i otvorenu komunikaciju raditi na realizaciji konkretnih projekata i aktivnosti u oblastima za koje je nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik