Javni gradski prijevoz u Banjoj Luci poskupio za sedam posto

Bez autora
Feb 25 2018

Nakon što je gorivo u BiH poskupjelo za 18 feninga po litru, prijevoznici u Banjoj Luci su tražili povećanje cijena karata za javni gradski prijevoz i od 1. marta građani ovog grada će plaćati skuplje karte. Prijevoznici su tražili od Grada Banja Luka da se povećaju cijene za 12 posto, ali je analizom Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Odjeljenja za privredu i Komisije za korporativno upravljanje Grada Banja Luka utvrđeno da povećanje ne može biti veće od sedam posto. Cijena pojedinačne karte uvećana je za 0,20 KM i od 1. marta iznosi 1,80 KM.

Javni gradski prijevoz u Banjoj Luci poskupio za sedam postoNakon što je gorivo u BiH poskupjelo za 18 feninga po litru, prijevoznici u Banjoj Luci su tražili povećanje cijena karata za javni gradski prijevoz i od 1. marta građani ovog grada će plaćati skuplje karte.

Prijevoznici su tražili od Grada Banja Luka da se povećaju cijene za 12 posto, ali je analizom Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Odjeljenja za privredu i Komisije za korporativno upravljanje Grada Banja Luka utvrđeno da povećanje ne može biti veće od sedam posto.

Cijena pojedinačne karte uvećana je za 0,20 KM i od 1. marta iznosi 1,80 KM. Povećanje cijene mjesečnih karata na grupi linija za penzionere iznosit će jednu marku te će penzioneri umjesto dosadašnjih 13 izdvajati 14 KM, a studenti ć umjesto 28 KM mjesečnu kartu za grupu linija plaćati 30 KM.

Cijena mjesečne radničke karte na grupi linija bit će 44 KM (umjesto sadašnjih 39,50 KM), a jedinstvene radničke 60,50 maraka. Jedinstvena mjesečna karta za studente košta 40, a za penzionere 21,50 KM.

Kako je saopćeno iz Grada Banja Luka, korekcija se ne odnosi na invalide I i II kategorije i porodice poginulih boraca, kojima cijena mjesečne karte ostaje i dalje 13 KM na grupi linija.

U Banjoj Luci prijevoz vrši sedam preduzeća: Autoprevoz a.d., Bočac-turs d.o.o, Central-kompani d.o.o, Pavlović-turs d.o.o, Rale-turs d.o.o, Žak-turs d.o.o. i Aldemo-turs d.o.o. Prijevoz vrše na pet grupa linija, a s ovim kompanijama je potpisan ugovor na sedam godina koji važi do 31. decembra 2020. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik