Kinezi odustali od najma mariborske zračne luke

Bez autora
Jan 20 2019

Kompanija Aerodrom Maribor, preko kojeg kineski vlasnici SHS Aviation zadnje dvije godine unajmljuju zračnu infrastrukturu države na zračnoj luci Maribor, otkazao je najam. Ugovor o najmu isteći će nakon pola godine otkaznoga roka. Prema ovim informacijama iz SHS Aviation, nakon isteka roka, infrastruktura najmodavca bit će vraćena upravi, te će do tada, u skladu sa sklopljenim ugovorom o zakupu, ispuniti obveze vezane uz rad, upravljanje i održavanje zračne luke. Nakon isteka otkaznog roka, sve će to biti ostavljeno najmodavcu. U posljednjih nekoliko mjeseci unajmljivači zračne luke istaknuli su da trenutni ugovor o zakupu za Aerodrom Maribor i njegove vlasnike predstavlja vrlo ekonomski neodrživ model. Ipak, sve najamnine koje premašuju dva milijuna eura dosad su podmirene, a redovito su se pokrivali i svi troškovi održavanja i upravljanja zračne luke.

Kinezi odustali od najma mariborske zračne lukeKompanija Aerodrom Maribor, preko kojeg kineski vlasnici SHS Aviation zadnje dvije godine unajmljuju zračnu infrastrukturu države na zračnoj luci Maribor, otkazao je najam.

Ugovor o najmu isteći će nakon pola godine otkaznoga roka. Prema ovim informacijama iz SHS Aviation, nakon isteka roka, infrastruktura najmodavca bit će vraćena upravi, te će do tada, u skladu sa sklopljenim ugovorom o zakupu, ispuniti obveze vezane uz rad, upravljanje i održavanje zračne luke. Nakon isteka otkaznog roka, sve će to biti ostavljeno najmodavcu.

U posljednjih nekoliko mjeseci unajmljivači zračne luke istaknuli su da trenutni ugovor o zakupu za Aerodrom Maribor i njegove vlasnike predstavlja vrlo ekonomski neodrživ model. Ipak, sve najamnine koje premašuju dva milijuna eura dosad su podmirene, a redovito su se pokrivali i svi troškovi održavanja i upravljanja zračne luke.

Kinezi su objanili da je njihov ključni motiv da unajme zračnu luku bio njezin razvoj koji bi omogućio interkontinentalne letove i druge gospodarske aktivnosti na tom području.

U vrijeme sklapanja ugovora postojao je obostrani interes za takvim razvojem, a u takvim okolnostima dogovoreni su uvjeti najma, s ciljem što skorijeg pokretanja nadogradnje zračne luke.

No, Kinezi tvrde da su se okolnosti otad značajno promijenile.

"Postupci prihvaćanja promjena prostornih uvjeta i postupaka natječaja za koncesijski akt probili su sve prihvatljive rokove i još nije jasno kada će se ti postupci završiti", ističe se u SHS Aviationu.

U Ministarstvu infrastrukture i dalje traže najdjelotvornije oblike upravljanja zračnom infrastrukturom, što će omogućiti razvojni potencijal zračne luke. Kao što su ranije rekli, proučavaju nekoliko opcija, ali još nisu donijeli odluke.

Ministrica Alenka Bratušek u međuvremenu je smijenila ravnatelja Uprave za zračni i pomorski promet Mirka Komca, a razlog za takvu odluku je neadekvatno upravljanje projektom razvoja mariborske zračne luke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik