"Lou Kost" kompanije će poletati sa manjih aerodroma u Srbiji

Bez autora
Jan 31 2016

Ministarstvo građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je juče da će tokom prve polovine februara u Srbiji početi sa radom preduzeće „Aerodromi Srbije“, čiji će prvi zadatak biti uspostavljanje civilnog vazdušnog saobraćaja na Aerodromu „Morava“ kod Kraljeva. U saopštenju se navodi da je pomenuta odluka doneta na jučerašnjoj sednici Vlade, pri čemu je do sada u opremanje vazdušne luke kod Kraljeva uloženo deset miliona evra. Od vazduhoplova kojima trenutno raspolaže „Er Srbija“, na ovom aerodromu će moći odmah da leti ATR-72, dok će nakon dodatnog opremanja aerodroma, možda već krajem ove i tokom sledeće godine, sa njega moći da lete svi avioni iz flote „Er Srbije“.

Osnovano preduzeće Ministarstvo građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je juče da će tokom prve polovine februara u Srbiji početi sa radom preduzeće „Aerodromi Srbije“, čiji će prvi zadatak biti uspostavljanje civilnog vazdušnog saobraćaja na Aerodromu „Morava“ kod Kraljeva.

U saopštenju se navodi da je pomenuta odluka doneta na jučerašnjoj sednici Vlade, pri čemu je do sada u opremanje vazdušne luke kod Kraljeva uloženo deset miliona evra.

Od vazduhoplova kojima trenutno raspolaže „Er Srbija“, na ovom aerodromu će moći odmah da leti ATR-72, dok će nakon dodatnog opremanja aerodroma, možda već krajem ove i tokom sledeće godine, sa njega moći da lete svi avioni iz flote „Er Srbije“.

Osnovni zadaci novoosnovanog preduzeća biće upravljanje, razvoj i održavanje aerodromske infrastrukture Republike Srbije. To znači osposobljavanje za korišćenje već postojećih većih vojnih i mešovitih aerodroma u Srbiji koji bi se mogli koristiti za prevoz putnika i robe, ali i izgradnja novih aerodroma i povećanje bezbednosti na malim aerodromima.

Dok ne započne sopstvene komercijalne aktivnosti kada će moći da se samostalno finansira, preduzeće će se finansirati iz budžeta Srbije, za šta je predviđeno 10 miliona dinara godišnje.

Sedište preduzeća biće na Aerodromu „Nikola Tesla“, i imaće dva zaposlena uključujući v.d direktora Predraga Babića, koji je bio dosadašnji rukovodilac Sektora za investicije Aerodroma „Nikola Tesla“.

Babića je na ovu funkciju imenovala Vlada Srbije do izbora direktora, a stručnu i drugu pomoć novoformiranom preduzeću pružaće menadžment Aerodroma „Nikola Tesla“, dodaje se u saopštenju.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Zoran Ilić izjavio je da je preduzeće „Aerodromi Srbije” osnovano kako bi se stavili u funkciju manji aerodromi, koji će pružati usluge pre svega „lou kost” kompanijama.

Ilić je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da je Aerodrom „Nikola Tesla“ primarni aerodrom i da nije praksa u svetu da glavne aerodrome koriste „lou kost” kompanije, već bi one po pravilu trebalo da koriste sekundarne aerodrome.

Prema njegovim rečima, u toj klasi aerodroma je „Konstantin Veliki” u Nišu, a previđeno je da se uskoro u operativnu funkciju stavi i Aerodrom „Morava” kod Kraljeva. „Aerodrom Morava” će, kako je ukazao, dobiti poseban značaj kad bude završena deonica Koridora 11 kod Preljine, s obzirom na to da se nalazi u neposrednoj blizini.

Ilić je naglasio da će pomenuta vazdušna luka još veći značaj imati pokretanjem i završetkom moravskog koridora, koji bi trebalo da uspostavi vezu od Čačka preko Kraljeva do Kruševca i dalje do autoputa do Koridora 10.

On je, govoreći o preduzeću „Aerodromi Srbije” koje je formirano na jučerašnjoj sednici Vlade, rekao da će osnovni zadatak tog preduzeća biti bavljenje upravljanjem, razvojem, održavanjem i komercijalizacijom budućih aerodroma koji bi trebalo da se uključe u funkcionalnu mrežu „Aerodroma Srbije”.

U Srbiji trenutno postoje 22 registrovana aerodroma, među njima je i nekoliko onih koji imaju betonsku, asfaltnu ili veštačke podloge, a koji pripadaju Ministarstvu odbrane i veoma se malo koriste, napomenuo je pomoćnik ministra.

Takvi su aerodromi u Sjenici, Somboru i Kovinu, precizirao je on i najavio da će prvi zadatak u narednom periodu biti aktiviranje i stavljanje u funkciju budućeg civilno-vojnog aerodroma kod Kraljeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik