Luka Koper gradit će 3,4 kilometra novih pruga

Bez autora
Feb 25 2019

Luka Koper odabrala je izvođača radova Kolektor CPG kroz postupak javne nabave za izgradnju 3,4 kilometara novog kolosijeka u sjeveroistočnoj luci luke. Očekuje se da će radovi započeti sredinom godine, a prvi vlakovi će biti dočekani početkom 2020. godine. Nova pruga, kako je planirano, pružit će veću učinkovitost na automobilskom terminalu. U koperskoj luci proteže se 35 km industrijskih željezničkih pruga. Sjeveroistočni dio luke je jedini koji nema regulirani pristup željeznici, već uglavnom skladišti automobile na ovom području. Kako se pretovar ovih vozila u posljednjih nekoliko godina povećava i već je prošle godine dostigao 755.000 jedinica, odlučili su urediti novu skupinu pruga koja će olakšati i ubrzati utovar i istovar automobila iz vagona.

Luka Koper gradit će 3,4 kilometra novih prugaLuka Koper odabrala je izvođača radova Kolektor CPG kroz postupak javne nabave za izgradnju 3,4 kilometara novog kolosijeka u sjeveroistočnoj luci luke.

Očekuje se da će radovi započeti sredinom godine, a prvi vlakovi će biti dočekani početkom 2020. godine. Nova pruga, kako je planirano, pružit će veću učinkovitost na automobilskom terminalu.

U koperskoj luci proteže se 35 km industrijskih željezničkih pruga. Sjeveroistočni dio luke je jedini koji nema regulirani pristup željeznici, već uglavnom skladišti automobile na ovom području.

Kako se pretovar ovih vozila u posljednjih nekoliko godina povećava i već je prošle godine dostigao 755.000 jedinica, odlučili su urediti novu skupinu pruga koja će olakšati i ubrzati utovar i istovar automobila iz vagona.

Investicija predviđa izgradnju četiri paralelne pruge duljine od 700 do 1000 metara, a na kraju svake tračnice instalirat će se hidraulične rampe za podizanje automobila.

Novi pristup željezničkom prometu skratit će prometne rute automobila s broda na parkiranje odnosno do drugih mjesta utovara, povećat će produktivnost i sigurnost, te omogućiti dolazak dužih kompozicija.

Omjer između ceste i željezničke je na auto-terminalu 59 posto u odnosu na 41 posto u korist cestovnog prometa, tako da u Luci očekuju da će se u narednim godinama povećati postotak u korist željeznice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik