Luka Koper: Prihod iz poslovanja veći 12%, prekrcaj tereta porastao 9%

Bez autora
Jan 21 2016

U slovenskoj luci Kopar lani je pretovareno 607.000 automobila i 790.000 kontejnera, što je 17 posto više nego u prethodnoj godini, a istomeni lučki koncesionar, državna tvrtka Luka Koper, objavila je kako je u 2015. dodatno poboljšala rezultate poslovanja, te ostvarila 173 milijuna eura prihoda. Prihod od poslovanja povećan je za 12 posto prema 2014. godini, dok je ukupni prekrcaj tereta iznosio 20,7 milijuna tona, što je povećanje za devet posto prema 2014. Prijevoz kontejnera i automobila s Dalekog istoka za zemlje srednje Europe najznačajniji je segment poslovanja tvrtke i ključ njena uspješnog razvoja u zadnjih dvadesetak godina.

Luka Koper: Prihod iz poslovanja veći 12%, prekrcaj tereta porastao 9%U slovenskoj luci Kopar lani je pretovareno 607.000 automobila i 790.000 kontejnera, što je 17 posto više nego u prethodnoj godini, a istomeni lučki koncesionar, državna tvrtka Luka Koper, objavila je kako je u 2015. dodatno poboljšala rezultate poslovanja, te ostvarila 173 milijuna eura prihoda.

Prihod od poslovanja povećan je za 12 posto prema 2014. godini, dok je ukupni prekrcaj tereta iznosio 20,7 milijuna tona, što je povećanje za devet posto prema 2014., objavila je uprava tvrtke u četvrtak.

Prijevoz kontejnera i automobila s Dalekog istoka za zemlje srednje Europe najznačajniji je segment poslovanja tvrtke i ključ njena uspješnog razvoja u zadnjih dvadesetak godina.

O razvoju luke Kopar i njenom značenju za srednju Europu bit će riječi i na zajedničkoj sjednici slovenske i mađarske vlade koja se u petak održava u Sloveniji, a predsjedavat će joj premijeri Viktor Orban i Miro Cerar.

U najavi te sjednice, slovenska vlada je navela da će u središtu razgovora biti ekonomska suradnja na području energetike i infrastrukture, ali i konkretni projekti kako luku Kopar u sljedećih desetak godina učiniti još zanimljivijom za Mađarsku i druge zemlje u srednjoj Europi koje su na nju orijentirane.

Riječ je o gradnji moderne brze pruge Koper-Divača, kojom bi se povećao transportni kapacitet luke i njena konkurentnost prema drugim jadranskim lukama, a u taj bi projekt, prema očekivanjima, trebalo uložiti oko 1,4 milijarde eura.

Slovenski mediji navode kako slovenska vlada računa i na investicije u taj projekt od država koje su orijentirane na Kopar, poput Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke, a za to su osobito zainteresirani Mađari, koji bi željeli dobiti i koncesiju za svoje operatere u samoj luci.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik