Makedonske zračne luke među najbrže rastućima u Europi

Bez autora
May 09 2024

Komercijalne zračne luke diljem bivše Jugoslavije opslužile su ukupno 5.093.079 putnika tijekom prvog kvartala godine, s 1,81 milijuna putnika samo u ožujku.

Među njima su se tijekom trećeg mjeseca ove godine visokom stopom rasta istaknule tri zračne luke, piše portal Ex-Yu Aviation News.

Priština najbolja u ožujku

To su Priština s međugodišnjim porastom u ožujku od 29,7%, Ljubljana s rastom od 22,7% i Beograd, koji je imao povećanje broja od 18,4%. Sve tri su prethodno imale najprometniji ožujak 2023. S druge strane, nekoliko regionalnih zračnih luka imalo je lošije rezultate tijekom mjeseca, uključujući Tuzlu, koja je zabilježila pad od 72,2%, Banja Luku, koja je imala 30,7% manje putnika nego u ožujku 2023., i Dubrovnik, koji je smanjio 15,5% svojih putnika na godišnjoj razini. I niz drugih zračnih luka bilježi pad u odnosu na prošlu godinu, među kojima su Zadar, Niš, Split i Ohrid.

poster

Tijekom prvog kvartala godine beogradska zračna luka bila je 70. najprometnija zračna luka na kontinentu, odmah iza Toulousea, Fuerteventure i Basela, ali ispred Malte, Kölna i Reykjavika. Priština se pozicionirala kao 102. najprometnija, iza Newcastlea, Stavangera u Norveškoj i Pise, ali ispred Hannovera i Zagreba. Sama zračna luka u glavnom gradu Hrvatske zauzela je 104. mjesto. Bio je tek ispred Cagliarija, Wroclaw i London Cityja.

Skoplje je zauzelo 122. mjesto, pa se glavni grad Makedonije smjestio iza Memmingena, Salzburga i Chisinaua, ali nadmašio Cork, East Midlands i Veronu. Tijekom prva tri mjeseca ove godine makedonsko tržište bilo je četvrto najbrže rastuće u Europi, povećavši ukupne brojke za 29,9 posto.

Oštar pad u BiH

Ispred skopske i ohridske zračne luke su bile samo Albanija, Gruzija i Češka. Nasuprot tome, tržište Bosne i Hercegovine zabilježilo je najveći međugodišnji pad u Europi, smanjivši se za 21,9%. Drugdje, tržište na Kosovu poraslo je 29,2%, Sloveniji 28%, Srbiji 20,1%, Hrvatskoj 9,6% i Crnoj Gori 4,8%.

Većina europskih tržišta zabilježila je međugodišnji rast tijekom prvog kvartala godine. Osim Bosne i Hercegovine, izuzetak su bile Rusija (-16,1%) i Armenija (-0,2%). Na europskoj razini, londonski Heathrow ponovno je bio najprometnija europska zračna luka u tromjesečnom razdoblju s 18.533.614 putnika, dok je glavna kapija Istanbula bila druga sa 17.684.091 putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik