Mali avioni sleću kod Palme

Bez autora
Sep 04 2017

Do kraja godine fabrika lakih sportskih aviona "Aero-ist" iz Kraljeva seli se u Jagodinu. Za nekoliko dana sa gradonačelnikom Ratkom Stevanovićem potpisaću ugovor kojim će nam ovaj pomoravski grad, neposredno uz tamošnji sportski aerodrom, dodeliti plac od 1,5 hektara za izgradnju fabrike i preseljenje proizvodnog pogona, otkriva za Milorad Matić, vlasnik fabrike lakih aviona "Aero-ist" u Kraljevu, dodajući da je na ovakvu odluku najviše uticao mnogo povoljniji privredni ambijent u Jagodini. U Kraljevu postojimo već punih 11 godina i nikada nismo imali podršku lokalne samouprave, osim pojedinaca koji su cenili naš trud i rad. Još kada smo počinjali, tražili smo zemljište u zakup ili da ga kupimo, ali nikada nismo dobili čak ni odgovor. S druge strane, samo jedan razgovor sa predsednikom Skupštine grada Jagodina Draganom Markovićem bio je dovoljan da shvati vrednost projekta proizvodnje aviona i odluči da nam dodeli zemljište, uz obećanje da će i pista sportskog aerodroma u dogledno vreme biti asfaltirana, priča Matić.

Mali avioni sleću kod PalmeDo kraja godine fabrika lakih sportskih aviona "Aero-ist" iz Kraljeva seli se u Jagodinu.

- Za nekoliko dana sa gradonačelnikom Ratkom Stevanovićem potpisaću ugovor kojim će nam ovaj pomoravski grad, neposredno uz tamošnji sportski aerodrom, dodeliti plac od 1,5 hektara za izgradnju fabrike i preseljenje proizvodnog pogona - otkriva za "Novosti" Milorad Matić, vlasnik fabrike lakih aviona "Aero-ist" u Kraljevu, dodajući da je na ovakvu odluku najviše uticao mnogo povoljniji privredni ambijent u Jagodini.

- U Kraljevu postojimo već punih 11 godina i nikada nismo imali podršku lokalne samouprave, osim pojedinaca koji su cenili naš trud i rad. Još kada smo počinjali, tražili smo zemljište u zakup ili da ga kupimo, ali nikada nismo dobili čak ni odgovor. S druge strane, samo jedan razgovor sa predsednikom Skupštine grada Jagodina Draganom Markovićem bio je dovoljan da shvati vrednost projekta proizvodnje aviona i odluči da nam dodeli zemljište, uz obećanje da će i pista sportskog aerodroma u dogledno vreme biti asfaltirana - priča Matić.

Fabrika "Aero-ist Evropa" osnovana je 2006. godine i do sada je proizvela 163 lakih aviona, od kojih je 99 odsto izvezeno u zemlje Evropske unije. Ipak, od nekadašnjih četrdesetak radnika, "Aero-ist" je sada "spao" na svega nekoliko zaposlenih. Preseljenjem u Jagodinu, ističe vlasnik Fabrike, stvoriće se mogućnost za otvaranje od 70 do 100 radnih mesta.

- Svakodnevno nam dolaze potencijalni kupci iz inostranstva, ali smo izgubili brojne poslove jer bez podrške lokalne samouprave i države ne možemo da obezbedimo bankarske garancije, pa smo zbog toga morali i da smanjimo broj radnika - dodaje Matić.

- Tu su i brojne opstrukcije, naročito posle mog govora na predizbornom mitingu Aleksandra Vučića u Kraljevu pred predsedničke izbore. Najiskrenije podržavam Vučića koji je jedini sposoban da uvede red u privredu, pravosuđe i sve državne sisteme i tako pomogne da naša država konačno stane na stabilan i čvrst oslonac.

Presuda - Omča oko vrata

Prema Matićevim rečima, njegovoj fabrici kao omča oko vrata stoji i, kako kaže, neispravna presuda Privrednog suda u Kraljevu i Apelacionog suda u Beogradu u sporu sa inostranom firmom sa ogrankom u Srbiji, doneta za samo 12 dana, na osnovu koje izvršitelji postupaju čak iako je još nepotpisana i neoverena.

- Uz dužno poštovanje svih sudija koji ispravno rade svoj posao u skladu sa zakonom, tvrdim da imamo i sudije koje su neprofesionalne, koje se sa predmetom upoznaju tek na samoj parnici, zlopotrebljavaju položaj i narušavaju naše pravosuđe. A dok po našoj žalbi odluči Ustavni sud, šteta je već ogromna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik