Mihajlović: Srbija zbog investicija iz Kine nema problem sa EU

Bez autora
Dec 17 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da se kompletno modernizovana pruga od Beograda do granice sa Mađarskom može očekivati za tri godine, a kao deo evropske transportne mreže, biće u svemu usklađena sa evropskim standardima. Mihajlović je rekla da već godinama gde god da se pojave kineske investicije, EU ima pitanja o njima, ali Srbija nema nikakakav problem sa tim, pogotovo ne kao kandidat za članstvo u EU. Odavno smo se obavezali, čak i da nas EU ne pita, da sve što se radi u infrastrukturi, mora da bude u skladu sa evropskim standardima, jer će ova pruga biti deo evropske mreže.

Modernizovana pruga od Beograda do granice sa Mađarskom za tri godinePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da se kompletno modernizovana pruga od Beograda do granice sa Mađarskom može očekivati za tri godine, a kao deo evropske transportne mreže, biće u svemu usklađena sa evropskim standardima.

Mihajlović je u intervjuu za izdanje dnevnog lista “Politika” rekla da već godinama gde god da se pojave kineske investicije, EU ima pitanja o njima, ali Srbija nema nikakakav problem sa tim, pogotovo ne kao kandidat za članstvo u EU.

Odavno smo se obavezali, čak i da nas EU ne pita, da sve što se radi u infrastrukturi, mora da bude u skladu sa evropskim standardima, jer će ova pruga biti deo evropske mreže. Izabrano je i notifikaciono telo, taj posao dobila je kompanija iz Londona, koja će biti zadužena da proverava upravo da li je sve po evropskim standardima, od početka do kraja tog ugovora – od opreme koja se ugrađuje, do načina na koji se radi, navela je Mihajlović.

Ona je izrazila očekivanje da za poslednju deonicu ovog projekta, od Novog Sada do Subotice, na proleće bude potpisan komercijalni ugovor i ugovor o finansiranju, dok se početak radova na toj deonici ne može očekivati pre kasnog leta.

Prema njenim rečima, velike promene na železnici pripremaju se i u Beogradu, jer do sredine 2018. godine mora biti izmeštena pruga oko Kalemegdana, a uporedo sa tim počeće izgradnja stanične zgrade na „Prokopu” i modernizacija Tehničko-putničke stanice u Zemunu (TPS), što su preduslovi da sve šine budu uklonjene sa desne savske obale.

Sledeće godine, najkasnije u aprilu počinje izgradnja stanične zgrade na Prokopu i za taj posao treba godinu dana. CIP je uradio projekat za staničnu zgradu. U isto vreme, pregovaramo sa kuvajtskim fondom koji je finansirao prvu fazu „Prokopa” i uskoro očekujemo da potpišemo ugovore za drugu fazu. Reč je o oko 35 miliona evra, objasnila je ona.

Mihajlović je govoreći o izgradnji putne infrastrukture, rekla da se deonica auto-puta Surčin-Obrenovac “radi tačno u dan”, dok bi deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, trebalo da budu završene do proleća.

Na obe deonice završeno je oko 80 odsto posla i pored problema koji smo imali sa tunelom na deonici od Lajkovca do Ljiga zbog loše konfiguracije. Ali, i to je rešeno, dodala je Mihajlović.

Za deonicu Ub-Lajkovac, na kojoj će zbog loše izvedenih radova oko četiri kilometra trase morati da se radi ponovo, prema njenim rečima, u proleće će biti objavljen javni poziv, a kraj radova može se očekivati u poznu jesen.

Tražili smo da se urade nalazi i za ostalih 8,5 kilometara. Procene su da za samo ta četiri kilometra iz budžeta treba izdvojiti 1,2 milijarde dinara. Taj novac smo mogli da iskoristimo za nešto drugo. Bićemo u gubitku i zbog nemogućnosti da naplaćujemo putarinu na novim deonicama, istakla je potpredsednik Vlade.

Ona je govoreći o deonici obilaznice oko Beograda, od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, navela da su izdati lokacijski uslovi i građevinska dozvola, kao i da je u toku priprema terena za radove koje će izvoditi konzorcijum koji čini azerbejdžanski „Azvirt” i kineski „Sinohidro”.

„Azvirt” je već na terenu, čekamo da Eksim banka na njihovom bordu potvrdi kredit da bismo videli i kinesku kompaniju “Sinohidro” na terenu. Kraj radova trebalo bi da bude do 2020. godine, napomenula je ona.

Potpredsednik Vlade je rekla i da se za deonicu obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva od letos vode razgovori sa kineskom stranom u vezi sa komercijalnom ugovorom.

Sledeće godine očekujemo ugovor o finansiranju, a na jesen 2018. godine i da počnu radovi koji su mogući zimi, dodala je potpredsednik Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik