Milionski Niški aerodrom: Stižu toranj i navigacioni sistemi

Bez autora
Aug 30 2017

U narednih pet godina u aerodrom u Nišu biće uloženo 12 miliona evra, a Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), planira da na ovom aerodromu izgradi toranj, izjavio je direktor Regionalna razvojna agencija "Jug" Bojan Avramović. Na prezentaciji koju je organizovala RRA "Jug", rečeno je da Niški aerodrom od naredne godine ulazi u period daljeg rasta i razvoja. Avramović je prezentovao, kažu, dosadašnje rezultate razvoja niške vazdušne luke na osnovu elaborata koju je ova agencija izradila za potrebe aerodroma "Konstantin Veliki" 2014. godine. Ovaj elebarat je, kažu, između ostalog podrazumeo da grad Niš subvencioniše nišku vazdušnu luku, a kako navode, subvencije će od naredne godine prestati jer će, navode, aerodrom postati samoodrživ.

Milionski Niški aerodrom: Stižu toranj i navigacioni sistemiU narednih pet godina u aerodrom u Nišu biće uloženo 12 miliona evra, a Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), planira da na ovom aerodromu izgradi toranj, izjavio je direktor Regionalna razvojna agencija "Jug" Bojan Avramović, a prenosi portal Flyfromnis.

Na prezentaciji koju je organizovala RRA "Jug", piše portal, rečeno je da Niški aerodrom od naredne godine ulazi u period daljeg rasta i razvoja.

Avramović je prezentovao, kažu, dosadašnje rezultate razvoja niške vazdušne luke na osnovu elaborata koju je ova agencija izradila za potrebe aerodroma "Konstantin Veliki" 2014. godine.

Ovaj elebarat je, kažu, između ostalog podrazumeo da grad Niš subvencioniše nišku vazdušnu luku, a kako navode, subvencije će od naredne godine prestati jer će, navode, aerodrom postati samoodrživ.

"Od 1. januara se pokreće investicioni ciklus na aerodromu gde će u sledećih pet godina država, grad Niš i sam aerodrom Niš, ali ovog puta po najviše država Srbija investirati 12 miliona evra što će biti više od 60 odsto u kapitalnim investicijama", kaže Avramović.

Prema pisanju niškog portala, Avramović je rekao i da će SMATSA izgraditi novi toranj, a do kraja ove godine, navode, očekuje se završetak instalacija zemaljskih navigacionih sistema koji obezbeđuju precizno vodenje aviona (ILS uređaj).

Direktor niškog aerodroma "Konstantin Veliki", Vladica Đurdanović istakao je, piše portal, da je aerodrom koji je se nalazio u problemima pre tri godine sa više od 1.300 prevezenih putnika, sada ima preko 207 hiljada putnika.

Đurdanović je rekao, navodi portal, da očekuje dalji porast broja putnika i naredne godine, s tim da taj rast neće ići preko 40 odsto na kraju kalendarske godine.

Aerodrom Niš, prema projekciji koju je izradila Reginalna razvojna agencija "Jug", očekuje čak 650.000 putnika na kraju 2021. godine, a već za narednu, procena je da bi taj broj putnika mogao da iznosi oko 450.000, piše portal.

Rukovodstvo niškog aerodroma, kažu, ne planira da se zadržava na postojećim linijama i rezultatima koji su postignuti tokom ove godine, te planiraju da se putnici sa Aerodroma "Konstantin Veliki" prevezu i do drugih gradova širom Evrope.

Kako navode, prema analizi koju su radili niški aerodrom i Regionalna razvojna agencija "Jug", destinacije koje kao aviolinije iz Niša mogu najbolje da se razviju su Pariz, Oslo i Ženeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik