Ministarstvo: “Kar go” nije primer moderne platforme za pružanje usluga

Bez autora
Mar 04 2019

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije ocenilo je da kompanija “Uber” i njen srpski pandan, firma “Kar go”, predstavljaju platformu za pružanje saobraćajnih usluga, upotrebom mobilne aplikacije za povezivanje neprofesionalnih vozača i vozača bez licenci za prevoz putnika, sa korisnicima usluge. Povodom jučerašnjeg saopštenja predstavnika Centra za evropske politike u vezi sa donošenjem i primenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Ministarstvo je ukazalo na netačno i jednostrano tumačenje pojedinih aktuelnih pojava u oblasti transporta, koje predstavljaju klasičan primer nelegalnog prevoza.

Ministarstvo: “Kar go” nije primer moderne platforme za pružanje uslugaMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije ocenilo je danas da kompanija “Uber” i njen srpski pandan, firma “Kar go”, predstavljaju platformu za pružanje saobraćajnih usluga, upotrebom mobilne aplikacije za povezivanje neprofesionalnih vozača i vozača bez licenci za prevoz putnika, sa korisnicima usluge.

Povodom jučerašnjeg saopštenja predstavnika Centra za evropske politike u vezi sa donošenjem i primenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Ministarstvo je ukazalo na netačno i jednostrano tumačenje pojedinih aktuelnih pojava u oblasti transporta, koje predstavljaju klasičan primer nelegalnog prevoza.

U delu javnosti ovakve pojave promovišu se kao primer ekonomske teorije “zarobljeni regulator” (Regulatory Capture), kojima se isključuje mogućnost organizovanja prevoza putnika putem platformi baziranih na “ekonomiji deljenja” (Sharing Economy).

Kompanija “Uber” i firma “Kar go” nisu reprezenti moderne ekonomske platforme "Sharing Economy", niti pružaoci usluge informativnih tehnologija, sa aspekta prevoza putnika.

Presudom Evropskog suda pravde, u postupku protiv “Ubera” naloženo je da poslovanje svih ovih kompanija mora biti prilagođeno transportnim propisima nacionalnih zakonodavstava zemalja u kojima posluju.

Ekonomske teorije i pojave ne mogu se posmatrati izolovano od prava, a poštovati načela ekonomije ne znači kršiti zakon, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik