MMF zadovoljan sprovođenjem reformi u železnici

Bez autora
Feb 28 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Međunarodni monetarni fond nije imao nijednu zamerku na sprovođenje dogovorenih reformi u tom resoru, a pre svega u železnici, putevima i katastru.Mihajlović je, nakon sastanka sa delegacijom MMF-a koju je predvodio šef ove misije za Srbiju Džejms Ruf, istakla da je tokom susreta bilo reči o reformi železnica, investicijama u ovaj sektor, o putevima i novom načinu njihovog održavanja, imajući u vidu to da se od ove godine raspisuju javni pozivi za održavanje 3.000 kilometara puteva.

MMF zadovoljan sprovođenjem reformi u železniciPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Međunarodni monetarni fond nije imao nijednu zamerku na sprovođenje dogovorenih reformi u tom resoru, a pre svega u železnici, putevima i katastru.

Mihajlović je, nakon sastanka sa delegacijom MMF-a koju je predvodio šef ove misije za Srbiju Džejms Ruf, istakla da je tokom susreta bilo reči o reformi železnica, investicijama u ovaj sektor, o putevima i novom načinu njihovog održavanja, imajući u vidu to da se od ove godine raspisuju javni pozivi za održavanje 3.000 kilometara puteva.

Ona je, kada je reč o putevima, najavila da će vrlo brzo biti potpisani ugovori za rehabilitaciju 220 kilometara puteva ove godine.

Mihajlović je ukazala na to da je prošle godine iz srpskih železnica otišlo više od 3.200 ljudi i da su rešeni dugogodišnji dugovi železnice iz prethodnog perioda.

Ona je navela da su srpske železnice popisale svu imovinu, pri čemu je utvrđeno da postoji višak imovine vredan više od 16 milijardi dinara, koji će biti prodat.

Železnice su popisale svu imovinu još pre tri meseca. To je urađeno prvi put u istoriji železnica, a imovina je raspodeljena na četiri železnička preduzeća, objasnila je Mihajlović.

Ona je naglasila da železnička preduzeća "Srbija voz", "Srbija kargo", "Infrastruktura železnice Srbije" i "Železnice Srbije" a.d. redovno izmiruju svoje obaveze, i istakla da je istorijski dug železnice prema EPS-u rešen pre približno mesec dana.

Potpredsednik Vlade je najavila da će Vlada na narednoj sednici doneti odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora četiri železnička preduzeća.

Mihajlović je navela da je tokom sastanka bilo reči i o reformi katastra, i naglasila da će biti donet novi Zakon o katastru, koji će se naći na javnoj raspravi od prve nedelje aprila.

Cilj je da se upis imovine u katastar smanji sa 45 dana na jedan do tri dana, objasnila je ona i istakla da je resorno ministarstvo sve ono što je dogovoreno u prethodnih godinu dana uradilo u predviđenoj dinamici.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a direktori tih međunarodnih finansijskih institucija iskazali su zadovoljstvo onim što je urađeno u prethodnom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik