Modernizacija srpske železnice: Projekti vredni 2,5 milijardi evra

Bez autora
Jan 27 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je da se u našoj zemlji gradi moderna železnica koja obuhvata više aktuelnih projekata, čija vrednost iznosi približno 2,5 milijardi evra. Ona je na otvaranju osnivačke konferencije Saveza za železničke inovacije u jugoistočnoj Evropi, objasnila da trenutna vrednost projekata iznosi 1,5 milijardi evra, dok je sa gradnjom pruge Beograd–Budimpešta ta suma povećana za još približno milijardu evra. Ona je ukazala na to da se projekti "Železnica Srbije" nalaze i u evropskoj transportnoj mapi, i dodala da je naš zadatak da razmišljamo o inovacijama koje možemo da primenimo u ovoj oblasti.

Modernizacija srpske železnice: Projekti vredni 2,5 milijardi evraPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se u našoj zemlji gradi moderna železnica koja obuhvata više aktuelnih projekata, čija vrednost iznosi približno 2,5 milijardi evra.

Mihajlović je, na otvaranju osnivačke konferencije Saveza za železničke inovacije u jugoistočnoj Evropi („SEESARI“), objasnila da trenutna vrednost projekata iznosi 1,5 milijardi evra, dok je sa gradnjom pruge Beograd–Budimpešta ta suma povećana za još približno milijardu evra.

Ona je ukazala na to da se projekti "Železnica Srbije" nalaze i u evropskoj transportnoj mapi, i dodala da je naš zadatak da razmišljamo o inovacijama koje možemo da primenimo u ovoj oblasti.

Prema njenim rečima, cilj je da "Železnice Srbije" budu moderna kompanija sa savremenom infrastrukturom, zbog čega su pokrenute reforme, revitalizacija pruga i izgradnja novih koloseka.

Srbiji je, s obzirom na to da se nalazi na tranzitnom koridoru, potrebno i regionalno povezivanje, ukazala je Mihajlović i dodala da to moramo da iskoristimo na najbolji način.

Konferencija, koju organizuju Međunarodna železnička unija (UIC), „Železnice Srbije“ a.d. i Prometni institut Ljubljana, okupila je više od 60 učesnika iz gotovo 40 železničkih kompanija, organizacija, institucija i ustanova iz čitave Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik