"Mubadala" želi da pomogne srpskoj vazduhoplovnoj industriji

Bez autora
Mar 08 2016

Šef "Mubadaline" divizije posvećene vazduhoplovstvu Homeid el Šameri rekao je da ta kompanija i dalje želi da pomaže srpskoj vazduhoplovnoj industriji. Ključ za buduću saradnju "Mubadale" i Srbije su visokokvalifikovana radna snaga, niska troškovna baza i proaktivnost Srbije da predstavi svoje mogućnosti, rekao je Homeid el Šameri. Sve je počelo sa 'Etihadom' i njihovim dolaskom u Srbiju. Kao što znate, oni su sada vlasnici 49 odsto vaše nacionalne avio-kompanije i to je bio katalizator koji nas je motivisao da obratimo pažnju na vašu zemlju", naveo je Šameri. Objasnio je da "Mubadala" i "Etihad" imaju strateški odnos i da "Mubadala" vazduhoplovnoj industriji pruža usluge održavanja kao i finansijske usluge. Mi ne ulažemo napamet i u svakom poslu koji izaberemo mora doći do poklapanja više stvari.

Šef "Mubadaline" divizije posvećene vazduhoplovstvu Homeid el Šameri rekao je da ta kompanija i dalje želi da pomaže srpskoj vazduhoplovnoj industriji.

Ključ za buduću saradnju "Mubadale" i Srbije su visokokvalifikovana radna snaga, niska troškovna baza i proaktivnost Srbije da predstavi svoje mogućnosti, rekao je Homeid el Šameri za vazduhoplovni portal Tangosix.

"Sve je počelo sa 'Etihadom' i njihovim dolaskom u Srbiju. Kao što znate, oni su sada vlasnici 49 odsto vaše nacionalne avio-kompanije i to je bio katalizator koji nas je motivisao da obratimo pažnju na vašu zemlju", naveo je Šameri.

Objasnio je da "Mubadala" i "Etihad" imaju strateški odnos i da "Mubadala" vazduhoplovnoj industriji pruža usluge održavanja kao i finansijske usluge.

"Mi ne ulažemo napamet i u svakom poslu koji izaberemo mora doći do poklapanja više stvari. To poklapanje u ovom slučaju mora imati u vidu pre svega interese 'Mubadale' i razvoj našeg biznisa, kao i interese 'Etihada' na raznim geografskim lokacijama na kojima posluje", rekao je Šameri.

Istakao je da UAE i Srbija imaju dobre strateške odnose.

"'Etihad' je suvlasnik 'Er Srbije' i ubeđeni smo da Srbija može postati regionalno čvorište za pojedine discipline u vazduhoplovnoj industriji. Vi imate izuzetno dobro obrazovane mlade ljude koji odlično govore engleski jezik, a troškovna baza vaše zemlje je niska. Ovo poslednje je izuzetno bitno sa strane operacije", istakao je Šameri.

Ukazao je i da je "JAT Tehnika" veoma važna jer poznaje lokalni biznis i ima veliku tradiciju, i poručio da su geografske lokacije veoma bitne.

Osvrnuo se i na fabriku aviona "Utva".

"'Pjađo', italijanska kompanija čiji smo takođe vlasnici, morala je da krene u autsorsing, da primeni neke mere ušteda i odlučili smo da sa našim partnerima u Srbiji to uradimo. 'Pjađo' je uvideo da se u Srbiji neke stvari mogu proizvesti efikasnije i efektnije i to je bila osnovna premisa. Pokušavamo da ubedimo 'Pjađo' da uradi još ovakvih stvari i onda dolazimo do sledećeg: ako vi u Srbiji imate plan da oživite ovaj segment svoje industrije, da u nju ulažete, mi možemo pomoći, kao što smo već ovim primerom i uradili i onda vi možete reći: okej, imamo barem jedan dugoročni ugovor i možemo graditi na tome. Mi želimo da vam u tome pomognemo", rekao je Šameri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik