Najbolji rezultat Aerodroma RS u zadnjih pet godina

Bez autora
Mar 09 2016

"Aerodromi RS" završili su 2015. sa najboljim rezultatom u posljednjih pet godina ostvarivši dobit od 281.000 maraka. Ovo javno preduzeće, prema podacima iz finansijskog izvještaja, gotovo je udvostručilo zaradu u odnosu na 2014. godinu kada je dobit iznosila 141.000 KM. Prošlogodišnji prihodi "Aerodroma RS" iznosili su 3,88 miliona KM i porasli su u odnosu na prethodnu godinu za oko pola miliona maraka. Rashodi su istovremeno povećani za oko 350.000 maraka. "Aerodromi RS" posluju pozitivno u posljednje dvije poslovne godine, a zahvaljujući tome je neznatno smanjen akumulirani gubitak iz ranijih godina i iznosi 5,71 milion maraka. U finansijskom izvještaju "Aerodroma RS" navedeno je da je najviše novca u prošloj godini preduzeće izdvojilo za plate 60 zaposlenih. Za te namjene u 2015. su izdvojena 1,43 miliona, što je za oko 13.500 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Najbolji rezultat Aerodroma RS u zadnjih pet godina"Aerodromi RS" završili su 2015. sa najboljim rezultatom u posljednjih pet godina ostvarivši dobit od 281.000 maraka.

Ovo javno preduzeće, prema podacima iz finansijskog izvještaja, gotovo je udvostručilo zaradu u odnosu na 2014. godinu kada je dobit iznosila 141.000 KM. Prošlogodišnji prihodi "Aerodroma RS" iznosili su 3,88 miliona KM i porasli su u odnosu na prethodnu godinu za oko pola miliona maraka.

Rashodi su istovremeno povećani za oko 350.000 maraka. "Aerodromi RS" posluju pozitivno u posljednje dvije poslovne godine, a zahvaljujući tome je neznatno smanjen akumulirani gubitak iz ranijih godina i iznosi 5,71 milion maraka.

U finansijskom izvještaju "Aerodroma RS" navedeno je da je najviše novca u prošloj godini preduzeće izdvojilo za plate 60 zaposlenih. Za te namjene u 2015. su izdvojena 1,43 miliona, što je za oko 13.500 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Direktor "Aerodroma RS" Miroslav Janjić rekao je da je 2015. godina bila jedna od najuspješnijih i da je povećan obim i putničkog i teretnog prevoza.

- Najvažnije je da smo ostvarili dobit koju smo i projektovali za 2015. godinu. Na rast dobiti značajno je uticao rast broja putnika u 2015. u odnosu na prethodne godine - kazao je Janjić.

Prošlu godinu posebno je obilježio rast obima teretnog saobraćaja, jer je putem banjalučkog aerodroma transportovana ogromna količina mesa u Tursku, čija je vlada obezbijedila BiH bescarinski izvoz, što je dovelo do ekspanzije tog posla.

- Očekujemo nastavak pozitivnog poslovanja i u idućim godinama kroz razvoj osnovne djelatnosti - istakao je Janjić navodeći da su vjetar u leđa imali i od Vlade RS koja preduzeću godišnje uplaćuje subvencije u iznosu od 1,9 miliona maraka.

S ciljem razvoja osnovnog poslovanja "Aerodromi RS" su planirali uvođenje novih linija za Beč, Cirih i Minhen, a Janjić je istakao da još ne znaju kada bi mogli zaživjeti ti letovi.

Dugoročne obaveze "Aerodroma RS" na kraju 2015. iznosile su 964.050, a kratkoročne 2,73 miliona maraka. Preduzeće je, međutim, u odnosu na kraj prethodne godine smanjilo obaveze za oko 326.000 maraka.

- Sve obaveze servisiramo na vrijeme i ne postoje ni najmanji problemi na tom polju. Redovno otplaćujemo i obaveze na osnovu kredita - kazao je Janjić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik