Najveća nabavka aviona u istoriji

Bez autora
Dec 04 2023

Izvršni direktor Turkiš Erlajnsa (Turkish Airlines) Bilal Eksi istakao je da kompanija ima cilj da do 2033. godine poveća broj aviona na 813.

Ovo se smatra da će biti dovoljno da učvrsti poziciju aviokompanije koja ima letove prema skoro svim državama sveta.

U Turkiš Erlajnsu su ranije najavljivali da žele udvostručiti avionsku flotu koju trenutno čini 437 letelica. To je deveta po veličini flota na svetu. Eksi je naglasio da će povećanjem broja aviona do 2033. to biti treća po veličini svetska flota.

Ova aviokompanija pregovara s Erbasom za nabavku 355 novih aviona. Ako nabavka bude zaključena, to će biti najveća nabavka u istoriji kompanije. Očekuje se da će isporuka tih aviona početi 2026. Eksi je napomenuo da je Turkiš Erlajns pre 20 godina imao 65 aviona.

"Trenutno imamo letove prema 129 država sa 350 destinacija, među kojima je Turska. Time se Istanbul i Turska nesumnjivo transformišu u značajno transferno čvorište", naglasio je Eksi.

U ovom kontekstu je napomenuo na značaj Aerodroma Istanbul, opisavši ga kao katalizatorom za širenje. Ovaj aerodrom za Turkiš Erlajns predstavlja glavno čvorište za letove u Evropi, Aziji i Africi.

Izgradnja Aerodroma Istanbul je koštala 12 milijardi dolara i otvoren je 2018.

Strategija Turkiš Erlajnsa podrazumeva da u narednih deset godina dostigne 170 miliona putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik