Nakon ogromnih gubitaka tokom pandemije: Mogu li se oporaviti aerodromi u BiH

Bez autora
May 08 2022

Sektor putovanja i turizma je zbog pandemije koronavirusa, praktično, bio uništen, ali je prošla godina označila početak oporavka.

Prema prognozama Svjetskog vijeća za putovanje i turizam - WTTC, ovaj sektor će u idućih deset godina nastaviti rasti i otvoriti 126 miliona novih radnih mjesta, ali i biti pokretač globalnog ekonomskog oporavka. Predviđanja su da će taj rast imati prosječnu stopu od 5,8 posto godišnje, i to počevši od ove godine.

Podaci Direkcije

U BiH se u ovoj godini bilježi značajan porast pojedinih pokazatelja u zračnom saobraćaju te se nazire i svojevrsni oporavak zračnog prometa, budući da je u odnosu na prethodnu godinu povećan broj letova, kao i uspostava novih linija.

Tako je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, promet u aerodromskim lukama u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na lani veći za 111 posto, a promet putnika za čak 221,2 posto. Također, promet tereta je u istom periodu povećan za 5,9 posto.

Prema podacima Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) za mart ove godine, Aerodrom Sarajevo je imao 994 leta s ukupno 70.292 putnika. Poređenja radi, u tom periodu prošle godine ovaj aerodrom je imao svega 420 letova.

Banjalučki aerodrom je tokom prvog tromjesečja ove godine zabilježio 288 letova, u Tuzli 192, a u Mostaru samo 20. U svim zračnim lukama, međutim, najavili su povećan broj aviolinija.

Nove linije

Najviše poveznica bi trebalo biti na Aerodromu Sarajevo, gdje su koncem aprila uspostavili redovne letove na relaciji Sarajevo - Kuvajt, a prethodno s kompanijom “Wizz Air” i liniju prema Trevisu. Također, ova kompanija će od 14. juna krenuti s novom linijom iz glavnog grada BiH prema Sarbrikenu u Njemačkoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik