Neodgovarajući softver otežava upotrebu fiskalnih kasa u prevozu

Bez autora
May 08 2022

Prevoznici u drumskom saobraćaju nemaju ništa protiv digitalizacije i hoće da se fiskalizuju, ali zbog softverskih problema traže dodatno vreme za prilagođavanje i da se fiskalne kase u autobusima primenjuju od 1. oktobra.

Ministarstvo finansija se ovim povodom još nije oglasilo.

Goran Aleksić, direktor poslovnog udruženja „Srbijatransport”, kaže da prevoznici ne traže odlaganje već još vremena za prilagođavanje u kome ih poreznici ne bi kažnjavala, već savetodavno i dobronamerno pomagali da počnu da primenjuju novi sistem fiskalizacije za koji se svesrdno zalažu.

– U javnom prevozu putnika generisano je više od 40 odsto sive ekonomije. Želja nas privrednika je da se eliminiše nelojalna konkurencija, siva ekonomija i zloupotrebe u prevozu. Pojavili su se neki tehnički ili softverski problemi kod onih koji su pristupili fiskalizaciji. Važno je da Poreska uprava i inspekcijski organi u narednom periodu rade savetodavno i konstruktivno kako bi se te teškoće prevazišle, a ne da budu represivni i da krenu odmah sa kažnjavanjima – napominje Aleksić.

Naglašava da se sektor javnog prevoza putnika prvi put fiskalizuje i dolazi do tehničkih problema. Kase koje su prevoznici nabavili, nisu imale neophodne funkcije jer nisu odabrali prave uređaje. Neke su spore, neke se pregrevaju, pojedini prevoznici ne znaju kako da evidentiraju povratne karte...

– Javni prevoz putnika nije isto što i trgovinska radnja. Tehnologija je ovde kompleksnija. Na stanici se kupuje karta, dobija se račun i pravo na prevoz. Posle određenog vremena se koristi to pravo na prevoz odnosno validira se karta. Mesečna karta se kupi jednom i koristi se mesec dana. Potrebno je nadograditi softver za validaciju putnicima sa povratnom i mesečnom kartom – objašnjava Aleksić.

Prema njegovim rečima, prevoznici traže rok za prilagođavanje jer nisu ušli u problem svojom krivicom. Dobavljači kasa su dobili licence da rade, a nisu napravljeni odgovarajući programi. Prevoznici nisu povezani u sistem. Pojedini navode da postoji prekid u internetu kada prolaze kroz planinska i druga područja koja nisu pokrivena tom mrežom i da preko digitalnih kasa ne mogu da registruju na desetine raznih vrsta karata, pa su u svakodnevnom strahu da ih Poreska uprava ne kazni.

Novi model fiskalizacije, odnosno evidentiranja prometa preko e-kasa prema Zakonu o fiskalizaciji u primeni je od 1. maja i podrazumeva upotrebu savremenih hardverskih i softverskih rešenja u cilju unapređenja kontrole naplate javnih prihoda.

Poreska uprava, uvođenjem tog modela, može u realnom vremenu da prati promet privrednika.

Obveznici fiskalizacije su, pored pravnih lica i preduzetnika, svako udruženje koje obavlja promet na malo i ostvaruje prihode sa tržišta od prodaje dobara, odnosno pružanja usluga, kao i svako fizičko lice, obveznik poreza na dodatu vrednost i fizičko lice koje obavlja poljoprivrednu delatnost, a koje se opredelilo da vodi poslovne knjige.

Izuzetak od te obaveze su advokati, poljoprivredni proizvođači koji prodaju svoju robu na pijaci, a u pregovorima su sa Ministarstvom finansija da se izuzmu od te obaveze i ulični prodavci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik