Niški aerodrom i zvanično u državnom vlasništvu

Bez autora
Aug 09 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su danas Ugovor o prenosu osnivačkih prava u JP za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom. Ona je navela da je ova vazdušna luka od strateškog značaja za Srbiju kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta koji će biti izgrađen u Nišu. Objasnila je da će prenosom upravljanja na Vladu biti omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti njegov dalji razvoj, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona.

Niški aerodrom i zvanično u državnom vlasništvuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su danas Ugovor o prenosu osnivačkih prava u JP za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

Mihajlović je tom prilikom navela da je ova vazdušna luka od strateškog značaja za Srbiju kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta koji će biti izgrađen u Nišu.

Ona je objasnila da će prenosom upravljanja na Vladu biti omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti njegov dalji razvoj, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona.

Vlada je, kako je podsetila, odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP "Aerodrom Niš" na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj, s obzirom na to da Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima.

Država je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom „Konstantin Veliki“ dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države.

Broj putnika na niškom aerodromu je od 2014. do 2017. godine povećan 248 puta, i to sa 1.335 putnika u 2014. godini na 331.582 u 2017. godini, a prevoz robe devet puta, odnosno sa 284 tone na 2.542 tone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik