Njemački fond 4K Invest kupuje Adria Airways

Bez autora
Jan 13 2016

Adria Airways će konačno dobiti novog vlasnika. Idućega tjedna će biti održana Skupština, na kojoj će država ponovo uložiti novac u društvo, a onda će ga navodno prodati njemačkom fondu iz Bavarske. Nadzorni odbor Slovenskog državnog holdinga posredno je potvrdio da je godišnji plan upravljanja avioprijevoznika poslao na odobrenje Vladi. Ovaj plan bi trebao biti odobren u četvrtak. Skupština će biti u utorak, a dogovor s kupcem - neslužbeno, to je njemački fond 4K Invest iz Muenchena - trebalo da bude potpisan. Fond 4K Invest ima iskustva s avijacijom. On je uspješno spasio više od 150 sličnih kompanija, a njihov moto je "Mi popravljamo". Adria i treba ozbiljan popravak, prošlogodišnji gubitak iznosio je između pet i sedam milijuna eura.

Njemački fond 4K Invest kupuje Adria AirwaysAdria Airways će konačno dobiti novog vlasnika. Idućega tjedna će biti održana Skupština, na kojoj će država ponovo uložiti novac u društvo, a onda će ga navodno prodati njemačkom fondu iz Bavarske, izvještava RTV Slovenije.

Nadzorni odbor Slovenskog državnog holdinga (SDH) posredno je potvrdio da je godišnji plan upravljanja avioprijevoznika poslao na odobrenje Vladi. Ovaj plan bi trebao biti odobren u četvrtak.

Skupština će biti u utorak, a dogovor s kupcem - neslužbeno, to je njemački fond 4K Invest iz Muenchena - trebalo da bude potpisan.

Fond 4K Invest ima iskustva s avijacijom. On je, kako piše na njihovoj web stranici, uspješno spasio više od 150 sličnih kompanija, a njihov moto je "Mi popravljamo". Adria i treba ozbiljan popravak, prošlogodišnji gubitak iznosio je između pet i sedam milijuna eura.

Prema planu sada će dobiti najmanje pet miliona, tri će dati država, dva novi kupac, koji bi onda Adriju kupio za jedan euro. Takvu pomoć u Bruxellesu neće smatrati ilegalnom, jer bi bila u skladu s tržišnim uvjetima - tj. osim države s najmanje 20 posto ili više sudjeluje kupac, kaže Igor Štemberger, koji je ujedno i predstavnik njemačkog kupca.

Dobijeni novac će biti utrošen za restrukturiranje Adrije, što vjerojatno znači promjenu poslovnog modela.

S ozbirom da je kupac Adria Airwaysa iz Njemačke, očekuje se da će imati i bolju saradnju  Fraportom, njemačkim vlasnikom ljubljanskog aerodroma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik