Novi ugovor sa ruskim železnicama vredan 230 miliona evra

Bez autora
Jan 17 2019

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas potpisivanju ugovora između “Infrastruktura železnice Srbije” i “RŽD internešenela” za nove projekte na železnici, koji je vredan 230 miliona evra. Mihajlović je podsetila na to da se na ovom ugovoru radi već dve godine, i izrazila zadovoljstvo time što se nastavlja uspešna saradnja sa ruskim železnicama. Krećemo u nove projekte – izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd–Budimpešta, kao i u izradu projekata za rekonstrukciju preostalih 210 kilometara barske pruge, koja će početi tokom 2020. godine, naglasila je.

Novi ugovor sa ruskim železnicama vredan 230 miliona evraPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas potpisivanju ugovora između “Infrastruktura železnice Srbije” i “RŽD internešenela” za nove projekte na železnici, koji je vredan 230 miliona evra.

Mihajlović je podsetila na to da se na ovom ugovoru radi već dve godine, i izrazila zadovoljstvo time što se nastavlja uspešna saradnja sa ruskim železnicama.

Krećemo u nove projekte – izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd–Budimpešta, kao i u izradu projekata za rekonstrukciju preostalih 210 kilometara barske pruge, koja će početi tokom 2020. godine,  naglasila je potpredsednica Vlade.

Ona je najavila da će tokom današnje posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina biti potpisan 21 dokument, među kojima je i ugovor za projekte na železnici, jedini komercijalni ugovor.

U prethodne četiri godine, kako je ukazala, ugovorili smo iz ruskog kredita za modernizaciju železnice projekte vredne milijardu evra i obnovili 205 kilometara pruga, a svi projekti koje smo zajedno radili završavani su efikasno i u roku.

Sada započinjemo nove projekte jer je naš cilj da Srbija ima potpuno modernu železnicu koja je povezuje sa regionom i Evropom, rekla je Mihajlović.

Direktor “Infrastruktura železnice Srbije” Miroljub Jevtić ocenio je da je ovo veliki dan za srpsku železnicu, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Vladom Srbije i ruskim železnicama.

Nastavljamo izuzetno plodonosnu saradnju sa kompanijom RŽD, pri čemu nas, između ostalog, očekuje modernizacija barske pruge, u koju se nije ulagalo od kada je izgrađena, rekao je Jevtić.

Generalni direktor „RŽD internešenela“ Sergej Pavlov izjavio je da je današnje potpisivanje ugovora logičan nastavak uspešne saradnje srpske i ruske železnice, na dobrobit građana i prevoznika u Srbiji.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, okvirne vrednosti od 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova–Novi Sad, u iznosu od 91,9 miliona evra, i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra.

Precizna vrednost svakog projekta biće poznata nakon izrade tehničke dokumentacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik